Wist je dat de gaai, ondanks zijn grootte, tot op ruim 3300 meter hoogte in de Himalaya voorkomt? En dat terwijl hij nog minder weegt dan twee plakken chocola!
35 centimeter lang kan een Vlaamse gaai – die tegenwoordig door ornithologen gewoon gaai wordt genoemd – worden, de spanwijdte van zijn vleugels bedraagt bij deze lengte ongeveer 55 centimeter. Toch is deze kraaiachtige slechts een middelgrote vertegenwoordiger van deze familie.
170 gram kan een volwassen gaai wegen – dat is minder dan twee plakken chocola.
50 gaaien, maar soms ook duidelijk minder, komen elk jaar in het voorjaar bijeen. Het lijken wel ceremoniële bijeenkomsten waarbij de vogels op elkaar jagen en vervolgens met zijn allen in de kroon van een boom neerstrijken.
15 kilo eikels (ongeveer 3000 stuk) verstoppen sommige gaaien als wintervoorraad. Maar een groot deel van deze eikels eten ze niet op en gebruiken ze ook niet om hun jongen te voeren. Dus deze eikels kunnen uitgroeien tot nieuwe eikenbomen; vandaar dat men de gaai soms ook wel de grootste bosbouwer noemt.
70 verschillende soorten gaaien zijn er tot nu toe geregistreerd, 34 daarvan worden weer in acht ondersoorten ingedeeld. De reden hiervoor is dat deze vogels zich uitstekend aanpassen aan het klimaat en het voedselaanbod van de desbetreffende regio.
1682 gaaien vormden in 1964 een zwerm die bij de Poolse stad Gdansk werd waargenomen.
3300 meter boven de zeespiegel, in de Himalaya, komen nog gaaien voor. De Europese varianten treft men echter niet hoger dan 2000 meter aan.
100 meter groot is de kleinste afstand die tot nu toe tussen twee nesten van gaaien werd gemeten.
10 eikels neemt de gaai tijdens elke vlucht in zijn keel mee als hij onderweg is om voedselvoorraden voor de winter te verzamelen.
10 tot 11 uur per dag verzamelt de vogel voedsel om zich op de winter voor te bereiden. Tijdens deze vluchten legt hij soms afstanden van zo’n 5 tot 7 kilometer af.
De dag begint met het geluid van vogels, dauw op het gras en het zachte…
Tulpen staan bekend als een van de symbolen van Nederland. Maar wist jij al dat…
Het gazon is een plek die het hele jaar door intensief gebruikt wordt, en daarom…
Landelijk wonen is heerlijk en heeft veel charme, maar het zijn vaak oudere woningen. Die…
Dit artikel is geschreven in samenwerking met HEMA De overgang van koud naar warm weer…
De bever, ooit uitgestorven in Nederland, heeft dankzij herintroductieprogramma's zijn plek in onze natuur heroverd.…
View Comments
Leuk om dit artikel te lezen want toevallig kreeg ik deze week een ansichtkaart via Postcrossing van iemand uit India met de afbeelding van een Eurasian Jay (Vlaamse Gaai) en er stond ook bij: Birds of the Himalaya.
Wij hadden jaren 2 vlaamse gaaien in en om de tuin, nu al een aantal jaren is er maar 1. Blijft een gaai alleen na een partner te hebben gehad?