Een den of een spar? Met kluit of zonder? Kopen of zelf kappen? Als het om kerstbomen gaat, lopen de meningen nogal uiteen. Er zijn echter een paar dingen waar je voor wat betreft de aanschaf, de verzorging en het opruimen van de boom rekening moet houden.

Tip 1 Een eenvoudige kwaliteitstest voor de aanschaf van een boom: zijn de naalden sappig groen en voorzien van een glanzend waslaagje? Laat de boom geen naalden vallen als je met de hand tegen de groeirichting in over de takken strijkt? Dan kun je hem kopen!

Tip 2 Om te voorkomen dat de kerstboom zijn naalden voor het feest al laat vallen, moet je hem zo laat mogelijk in de kamer zetten. Snijd het net altijd van onder naar boven open.

Tip 3 Heb je de boom al gekocht maar wil je hem nog niet in de kamer zetten? Zoek dan een schaduwrijke plek in de tuin en zet de boom daar, staand in een emmertje water, tijdelijk neer.

Tip 4 Van een boom met kluit kun je jarenlang plezier hebben. Een kerstboom kan echter niet goed tegen de droge lucht van de verwarming, dus laat deze boom niet langer dan 10 dagen in de warme huiskamer staan.

Tip 5 Wie een kerstboom in pot na de feestdagen buiten wil zetten of wil planten, moet hem geleidelijk aan de kou laten wennen. Dus zet de boom eerst in de garage en dan pas in de tuin.

Welk soort wordt het?
De voor- en nadelen per  kerstboom vind je hier.