Ze zijn traditioneel al heel lang aanwezig in onze tuin en keuken. Het meest voorkomende recept is dus ongetwijfeld pompoensoep. Een stevige maaltijdsoep boordevol vitaminen en mineralen!

Ingrediënten pompoensoep
1 middelgrote pompoen
1 ui en 2 teentjes knoflook
2 takken groene selderij
3 tomaten en 1 prei
1 eetlepel boter
1,5 l magere kippenbouillon
½ koffielepel korianderzaadjes
1 koffielepel komijnzaadjes
½ theelepel venkelzaadjes
nootmuskaat, peper en zout
circa 100 gram roomkaas
eventueel wat chilipeper

Bereidingswijze pompoensoep
Was de pompoen.
Snijd met een scherp mes de bovenkant recht af.
Schep met een lepel het vruchtvlees uit de pompoen en houd daarbij een dikke rand over zodat de pompoen stevig blijft.
Verwijder de pitjes uit de stukken pompoen en snijd het vruchtvlees in blokjes. Bewaar de pitjes ook!
Rooster de pitjes in de oven op een stuk bakpapier of in een klein pannetje.
Snipper de ui en knoflook fijn.
Maak de prei en selderij schoon en snijd ze in stukjes.
Pel en ontpit de tomaten en snijd het vruchtvlees in grote stukken.
Laat de boter smelten in een grote pan en fruit er de ui, knoflook en selderij in op een zacht vuurtje (ca. 8 minuten).
Voeg de tomaten en de blokjes pompoen toe en laat alles zachtjes stoven tot een dikke saus.
Voeg nu de bouillon, een snufje nootmuskaat, peper van de molen en een weinig zout toe. Breng aan de kook, dek de pan af en laat 25 minuten zachtjes koken.
Stamp de specerijen samen fijn in een vijzel.
Mix de soep en dien ze op in de uitgeholde pompoen.
Verdeel het specerijenmengsel over de borden en schep de soep erop.
Roer een klein schepje roomkaas door de soep en strooi er wat chilipeper  en enkele geroosterde pompoenpinnen overheen voordat je hem opdient.

Nog meer pompoenensoep? Kijk hier.