Pompoen is een heerlijke groente, die zich bovendien in allerlei gerechten laat verwerken. Ook in chutney komt pompoen goed tot zijn recht.

Deze ingrediënten zijn voor ongeveer 1500 g chutney

Ingrediënten pompoen chutney

  • 1 (hokkaido)pompoen (ongeveer 1200 g)
  • 2 rode uien
  • 2 friszoete appels
  • 5 cm verse gember
  • 100 g sultanarozijnen
  • 100 g (basterd)suiker
  • 1 kaneelstokje
  • 1 tl gemberpoeder
  • 2 kruidnagels
  • 2 tl zout
  • 6 dl wittewijnazijn
  • eventueel 1 rood pepertje

Hokkaido chutney

Bereiding pompoen chutney

Maak voldoende glazen potten schoon met heet sodawater, spoel ze na met schoon water en laat ze omgekeerd op een schone theedoek uitlekken.
De potjes moeten echt brandschoon zijn, anders bederft de chutney.
De schil van een hokkaidopompoen wordt tijdens het koken zacht en hoef je dus niet te schillen. Neem je een andere middelgrote pompoen, dan is het wel verstandig om eerst de schil te verwijderen.
Haal uiteraard ook de draden en zaden uit de pompoen en snijd het vruchtvlees in blokjes.
Snipper de ui en schil de appel; verwijder het klokhuis en snijd ook deze in blokjes. Schil een stuk verse gember en rasp er ongeveer 5 cm vanaf.
Houd je van pittig, snijd dan een rood pepertje klein, maar verwijder wel de zaadjes.
Neem een ruime pan, doe alle ingrediënten erin en breng al roerend aan de kook. Leg een deksel op de pan en laat ongeveer een uurtje pruttelen.
Roer af en toe en zorg dat de chutney niet aanbrandt. De pompoen moet zacht zijn, maar geen pap worden.
Giet de hete chutney in de schoongemaakte potten en draai meteen het deksel erop.
Zet ze een paar minuten omgekeerd op een doek, draai ze dan weer terug en laat ze afkoelen.
Na openen koel bewaren.

Wist je dat pompoen heel gezond is? Je leest het hier.