Als de Amerikanen Thanksgiving Day vieren, staat er bijna altijd pompoentaart of pumpkin-pie op het menu. Het is dan ook een taart die goed past bij de herfst. En waarom zouden wij er dan ook niet van genieten!

Ingrediënten voor de bodem

  • 250 g bloem
  • 1 snufje zout
  • 1 ei
  • 160 g boter
  • 80 g suiker
  • bloem voor het werkblad

Ingrediënten voor de vulling

  • 1 pompoen van circa 500 g
  • 500 ml volle melk
  • 200 g lichtbruine fijne suiker
  • 1 vanillestokje of 1 zakje vanillesuiker
  • 2 grote eieren

Bereiding bodem

Meng de bloem met het zout op een werkblad, maak in het midden een kuiltje, breek het ei erin en verdeel de in kleine stukjes gesneden boter over het deeg. Verwerk alle ingrediënten met de handen snel tot een glad deeg. Vorm het deeg tot een bal, wikkel hem in vershoudfolie en laat 30 minuten in de koelkast rusten.

Verwarm de oven voor op 180 graden onder- en bovenwarmte.

Bereiding vulling pompoentaart

Snijd de pompoen in stukken. Verwijder de schil en schraap de zaden eruit. Zorg dat je uiteindelijk stukjes van circa 2 x 2 cm hebt.
Splits het vanillestokje in de lengte en schraap het merg eruit.
Doe de pompoen samen met de melk, (vanille)suiker + vanillestokje in een pan, zet deze op een laag vuur en roer alles door elkaar.
Zet het vuur iets zachter, zodra het mengsel kookt.
Laat het mengsel circa 30 minuten zachtjes koken tot de stukjes pompoen zacht en gaar zijn. Blijf het mengsel regelmatig roeren.
Haal de pan van het vuur, haal het vanillestokje eruit en pureer alles tot een glad mengsel.
Laat de vulling afkoelen (doe een deksel op de pan om te voorkomen dat er een vel op het mengsel komt).

Bodem blind bakken

Maak intussen de bodem verder klaar.
Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkblad en leg het in de ingevette springvorm.
De rand moet iets boven de vorm uitsteken.
Bekleed de taartbodem met op maat gesneden bakpapier, leg er bakbonen op en bak de bodem in de voorverwarmde oven 10-12 minuten ‘blind’.
Haal de springvorm uit de oven, verwijder het bakpapier met de bonen.
Zet de bodem nogmaals 10 minuten in de oven, maar nu zonder bakpapier en bakbonen.
Laat de bodem vervolgens afkoelen en verlaag de temperatuur van de oven naar 160 graden.

Pompoentaart bakken

Kluts de eieren goed los en voeg ze toe aan het pompoenmengsel. Roer alles door elkaar met een spatel. Schenk het mengsel vervolgens over de taartbodem en bak de gehele taart circa 30 minuten tot het oppervlak gestold is. De binnenkant mag nog wel een beetje smeuïg zijn.

Serveer de taart met een toef slagroom, crème fraîche of room.

pompoenenpannenkoek

Ook lekker: pompoenpannenkoeken