INGREDÏENTEN:

Voor 16 stukken

Voor het gistdeeg:
– 1/2 blokje verse gist
– 160 ml lauwwarme melk
– 300 g bloem
– 100 g gemalen hazelnoten
– 100 g snuiker
– 1 snufje zout
– 1 ei
– 80 g boter
Voor het beleg:
– 800 g licht zure appels
– 1/2 biologische citroen (sap)
Voor de kruimels:
– 200 g bloem
– 120 g suiker
– 100 g gemalen amandelen
– 1/2 vanillestokje (merg)
– 150 g boter

– 1 bakblik 30×40 cm

BEREIDING:
Los voor het gistdeeg de gist in de lauwwarme melk op. Meng de bloem in een kom met de noten, suiker en het zout. Maak een kuiltje, giet de doorgeroerde gist erin, voeg het ei toe en verdeel de in kleine stukken gesneden boter over het mengsel. Kneed met de handen of de kneedhaak van de mixer tot een glad deeg. kneed goed door en laat het deeg afgedekt een uur op een warme plaats rijzen. Verwarm de oven voor op 180 graden onder- en bovenwarmte. Schil de appels, snijd ze in vieren en verwijder het klokhuis. Snijd de appel in partjes en meng die met citroensap. Meng voor de kruimels de bloem met suiker, amandelen en het merg van het vanillestokje. Smelt de boter en voeg aan het meelmengsel toe. Verwerk met de hand tot kruimels. Kneed het gistdeeg opnieuw goed door en rol het op met een bloem bestoven werkblad uit op het formaat van het bakblik. Bekleed het blik met bakpapier, leg het deeg erop, verdeel de appels en bestrooi met de kruimels. Bak 45 minuten in de voorverwarmde oven. Haal uit de oven en laat voor het opdienen afkoelen.

Bereidingstijd: 45 minuten
Rusttijd: 60 minuten | Baktijd 45 minuten