Rubriek - Moestuin

Recept vlierbessenpannenkoekjes

Recept voor vlierbessenpannenkoeken. Vlierbessenpannenkoekjes zijn heel lekker én gezond! Vlierbessen oogst je in september.  Ingrediënten vlierbessenpannenkoekjes 150 g volkorenmeel 125 g tarwebloem 3 el (riet)suiker 3 tl bakpoeder ½ tl zout ½ tl gemalen kaneel 375 ml karnemelk 2 eieren 40 g boter, gesmolten en wat afgekoeld 150 g vlierbessen olie voor bakken Bereiding vlierbessenpannenkoekjes Meng Lees verder

vlierbessen

Munt kweken

De verschillende soorten munt lijken moeilijk van elkaar te onderscheiden, maar wie meerdere soorten in de tuin zet, zal merken dat ze qua smaak allemaal anders zijn. Het geslacht uit de lipbloemenfamilie bevat ongeveer 25 verschillende soorten en wel honderden variëteiten. Wie ze heel nauwkeurig bekijkt, zal zien dat de blaadjes vaak wel degelijk van Lees verder

munt kweken

Recept: gegrilde groenten

Gegrilde groenten zijn een goed idee om de oogst uit de je moestuin te verwerken! Ook is het lekker gezond. Dit receptje is goed voor 6 personen. Ingrediënten 1 aubergine 1 courgette 250g groene asperges 2 gele paprikas 1 prei 250g kerstomaatjes 4 el olijfolie 1 el ba 1 el balsamicoazijn 6 el fijngesneden verse Lees verder

Recept: gegrilde groenten

Aardbeien kweken

 Aardbeien kweken is een fluitje van een cent. En je hoeft er niet eens een tuin voor te hebben. Aardbeien doen het zelfs in een ruime pot of balkonbak. Tip 1 De juiste plek De plaats is het belangrijkste bij het kweken van aardbeien. De planten groeien  het liefst op een zonnige plaats (maar niet Lees verder

aardbeien kweken

Jam maken

Jam is lekker op brood, in yoghurt en geeft ook een zelfgebakken taart een heerlijke smaak! Dit basisrecept kun je gebruiken voor allerlei soorten fruit. Dit recept is geschikt voor 6-7 potjes (à 200 ml) Ingrediënten 1 kg vruchten 700 g suiker 3 el citroensap (afhankelijk van hoe zuur de vruchten zijn) Bereiding Zoek de Lees verder

jam maken

Jam en gelei maken

Jam is de verzamelnaam voor broodbeleg dat van fruit en suiker is gemaakt. Meestal gaat het dan om een bereiding met kleingemaakte vruchten. Confituur bevat grotere stukken fruit dan jam. Gelei wordt van vruchtensap gemaakt en is daarom helder. Dit heb je nodig: grote pan schuimspaan houten pollepel theedoeken zeef trechter potjes met deksel Ingrediënten Lees verder

jam en gelei maken

Radijs: rood, scherp en knapperig

Half april begint het seizoen van de radijs. De pittige knolletjes uit de tuin bevatten veel mosterdolie waaraan ze hun scherpe smaak en antibacterieel effect danken.   Radijs: heel gezond! Radijzen hebben extreem weinig calorieën, maar zijn wel rijk aan vitamine C, ijzer en magnesium. Eet ze liefst zo vers mogelijk, om te voorkomen dat Lees verder

radijsjes

Tuinklusjes in het voorjaar

De dagen worden langer, de zon krijgt meer kracht, de narcissen lachen ons toe en  de vogeltjes fluiten… Kortom, het is voorjaar! Dit betekent dat het weer tijd is om in de tuin te gaan werken. Zo kunnen de tomatenplantjes en de aardbeien bijvoorbeeld wel wat extra verzorging gebruiken in het voorjaar. En wat dacht Lees verder

Erwten in de tuin

Erwten zijn geweldig! Ze klimmen op een prachtige manier, en zijn ook nog eens heel erg lekker en gezond.  Vanaf midden februari kun je erwten voorzaaien in potjes, in de kas. Vanaf maart zaai je ze meteen in de vollegrond. Houd afstand De afstand tussen de rijen moet het liefst 40 centimeter zijn, maar het kweken Lees verder

erwten in de tuin

Borage (komkommerkruid)

Borage, bernagie of komkommerkruid (Borago officinalis) is misschien wel een van de meest veelzijdige moestuinplanten, die ook nog eens van pas komt in de keuken! Zoete bloemetjes Zoals de naam al zegt heeft het kruid iets met komkommer te maken: het eenjarig kruid smaakt namelijk naar komkommer én het smaakt er ook lekker bij. En Lees verder

borage insecten

5 tips bij het oogsten in de winter

Ook na de herfstoogst groeien er in de moestuin nog allerlei planten die je in de keuken kunt gebruiken. Wij vertellen je waarop je in de winter bij het oogsten moet letten. 1. Kruiden Zelfs in de wintermaanden kun je je maaltijden met verse kruiden uit de tuin verfijnen, ze houden ondanks de vorst hun Lees verder

groenten in de wintertuin

7-daagse Engelse Tuinenreis naar Dorset en Somerset 11 t/m 17 juni

Helaas is deze reis niet meer te boeken. Het maximum aantal deelnemers is inmiddels bereikt. Op zondag 11 juni vertrekken we voor deze tuinenreis met een luxe touringcar voor 7 dagen naar Dorset & Somerset, waar we diverse prachtige tuinen gaan bezoeken. The White Garden van Sissinghurst, de rozentuin van Mottisfont Abbey Gardens, East Lambrook… Lees verder

Forde-Abbey

Savooiekool

Goed ‘gevuld’, zeer rijk aan vitamines en vol aroma… Met de bladeren van savooiekool kun je tal van heerlijke gerechten bereiden, die je helpen om de wintertijd gezond door te komen. Savooiekool behoort samen met witte kool tot de oudste koolsoorten ter wereld. Lange tijd werden ze gezien als ‘armeluisvoedsel’, maar dat zijn ze allang Lees verder

savooiekool

Schorseneren

Schorseneren zijn een echte wintergroente met een heerlijke nootachtige smaak. Even waren ‘we’ ze vergeten, maar inmiddels prijken ze weer op menig menu, ook op dat van chique restaurants. Zodra ze op tafel staan en je de eerste hap hebt genomen, vergeet je al snel hoeveel moeite de bereiding heeft gekost: schorseneren zien er onder Lees verder

schorseneren

Pompoenen in de tuin, keuken en op tafel

Pompoenen zorgen niet alleen voor een mooi herfstbeeld in de tuin, ook in de keuken verdienen ze absoluut een plaatsje! Wat je er allemaal mee kunt? Heel veel! Pompoenen kweken Je zaait pompoenen vanaf april. Doe de zaden in goede zaai-en stekgrond, 1 zaadje per potje, dat is de regel. Na 1 week komen de Lees verder

pompoen in de tuin

Bomen en heesters planten in de herfst

Bomen en heesters planten in het voorjaar? Beter in de herfst. Ook de voorjaarsbloeiende bolgewassen gaan nu de grond in. 1. Bomen planten Bomen met kluit en bomen met kale wortel kunnen van begin november tot half april worden aangeplant, maar de ideale planttijd – ook voor in container opgekweekte bomen – is november. De Lees verder

boom-planten-herfst

Pepers bewaren

Na een goede zomer kan de oogst van pepers meer zijn dan je krijgt weggewerkt. Geen probleem, pepers bewaren is namelijk heel makkelijk. Je stopt ze gewoon in de diepvries!   Hoe pepers bewaren? Vanwege de scherpte eet je waarschijnlijk nooit zulke grote hoeveelheden pepers als bramen of druiven, die we eten als snoep. Heb je Lees verder

pepers in de tuin

Tips voor kruiden in de herfst en winter

Wil je ook in de winter genieten van verse kruiden? Neem dan in de herfst stekjes van je kruiden en kweek ze in huis: 1. Snijd het bovenste, onverhoute deel van een takje met een scherp mes af. 2. Haal de bladeren weg, zodat de plant al zijn kracht in de wortels kan steken 3. Lees verder

verse kruiden in de winter

Druiven snoeien

Je snoeit druiven altijd in januari en februari. Snoeien in maart resulteert in bloedende takken, omdat de sapstroom alweer op gang is gekomen. De plant wordt dan zwakker en de kans op sterfte is groot. We onderscheiden een zomer-en wintersnoei: Zomersnoei Eind mei – begin juni Houdt de plant compact. Zorgt voor een betere lichtinval Lees verder

druiven snoeien

Zoete aardappel kweken

Zoete aardappel (Ipomoea batatas) kweken is niet gebruikelijk met ons klimaat, toch is het mogelijk. Angelo Dorny, hoofdredacteur van De Tuin op Tafel, geeft tips:  Standplaats en bemesting Zet de zoete aardappel op het zonnigste en warmste plekje in de tuin. Je kunt ze zowel in pot als in de vollegrond kweken. De grond moet Lees verder

zoete aardappel

5 tips voor het kweken van rode bieten

Rode bieten bevatten veel mineralen (kalium, natrium, magnesium, fosfor, calcium en ijzer) en vitamines (B1, B2, B6 en C) en zijn daarom ontzettend gezond. Bieten kun je ongekookt eten, maar dan smaken ze een beetje gronderig. Kook de rode bieten wel in de schil, zodat waardevolle stoffen behouden blijven. Bovendien is de schil na het Lees verder

rode bieten in de tuin

Schutting van wilgentenen

Gevlochten schuttingen van wilgentenen zijn al zo oud als de spreekwoordelijke weg naar Rome en nu zijn ze weer helemaal terug. Niet alleen een schutting van wilgentenen, ook een afscheiding van wilgentenen bij een zitje of een wilgentenen omheining langs de border is heel aantrekkelijk! Er zijn verschillende mogelijkheden om een wilgenschutting te maken: Groene Lees verder

Zelf een schutting van wilgentenen vlechten

Wil je een horizontale gevlochten omheining van wilgentenen maken? Dan heb je liefst rechte takken (bijvoorbeeld van een hazelaar) en verse, lange dunne wilgentenen nodig. Wilgentenen vlechten Verwijder alle zijscheuten van de takken en tenen. Leg dikkere of minder verse wilgentenen minstens twaalf uur in water, zodat ze buigzaam worden. Plaats sterke rechte takken, bijvoorbeeld Lees verder

schutting van wilgentenen

Gezonde Oost-Indische kers

Oost-Indische (Tropaeolum majus) kers is naast een fijne plant voor in de moes- en/of siertuin, ook een heerlijke gezonde smaakmaker in de keuken. De plant is namelijk rijk aan glycosiden en heeft daardoor een antibacteriële en ontsmettende werking. De glycosiden komen als etherische oliën vrij wanneer het blad gescheurd of gesneden wordt. Deze gezonde uitwerking Lees verder

Oost-Indische kers

Heerlijke aardbeien

Zoet op een taart of als toetje, of voor de verandering eens hartig: de volle smaak van aardbeien is in de zomer bijna niet te evenaren. Vanaf mei, juni lonken de sappige aardbeien met hun fel rode kleur tussen de groene bladeren. Als de zomervruchten rijp zijn, verspreiden ze hun zoete geur in de tuinen Lees verder

aardbeien

Waterkers kweken

Waterkers voelt zich vooral op vochtige plekken, zoals de oevers van beken op zijn gemak, maar ook in je tuin of in je keuken. En het is niet moeilijk om het plantje met zijn wat peperachtige smaak te kweken. De naam waterkers, een plantje uit de kruisbloemenfamilie, verraadt natuurlijk direct waar je hem vindt. Een Lees verder

waterkers kweken

Tomaten kweken

Er zijn twee gangbare manieren om tomaten te kweken: tomaten zaaien of tomaten planten. Tomaten zaaien Er is keuze uit honderden of zelfs duizenden variëteiten, waaronder ‘vergeten’ tomatenrassen, verschillende plantentypes en zelfs tomaten met verschillende kleuren. Tomaten planten Tomatenplanten koop je in april en mei om die gedurende de zomer verder op te kweken. De Lees verder

tomaten-kweken

Het jaar van de tomaat

2016 is het jaar van de tomaat! Vier dit jaar en word een thuiskweker. Zelfgekweekte tomaten smaken fantastisch, kunnen in allerlei heerlijke culinaire creaties gebruikt worden en zijn ook nog eens heel goed voor je. Tomaten smaken nog lekkerder als je ze zelf kweekt en plukt als ze nog warm zijn van de zomerzon. De Lees verder

Het jaar van de tomaat

Asperges schillen

Het schillen van asperges moet zorgvuldig gebeuren; slecht geschilde asperges zijn namelijk erg vezelig en vaak bitter van smaak. Daarom wat handige tips! Asperges schillen doe je met een dunschiller. Van boven naar beneden schillen Schil asperges altijd van boven naar beneden. Bij groene asperges schil je alleen het onderste derde deel, bij witte begin Lees verder

asperges schillen

Tomaten zaaien

Tomaten zaaien doe je het best half april/begin mei, hoe precies? Nou zo: 1. Vul een pot met zaaigrond. Gebruik beter geen potgrond, hier zitten te veel meststoffen in, waardoor de jonge wortels kunnen verbranden. 2. Maak een klein gaatje van zo’n 4 mm diep en laat er voorzichtig één zaadje in vallen. Plant een Lees verder

Tomaten-zaaien

Tips bij voorzaaien

Wat is er nou leuker dan zelf zomerbloemen, kruiden of groentegewassen te zaaien? Wij geven wat tips bij het voorzaaien, zodat jouw zaailingen uitgroeien tot mooie planten! Binnenshuis planten voorzaaien vraagt meer aandacht dan het zaaien direct in de volle grond. Maar je hebt de omstandigheden wel beter in de hand dan buiten. En daarnaast Lees verder

tips bij voorzaaien

Smaakvolle bieslook

Bieslook is een universeel kruid, dat met zijn wat lookachtige aroma in tal van gerechten past. Het is bovendien makkelijk te kweken, in de tuin én op de vensterbank. Maar ook gedroogd, uit een potje, is het een prima smaakmaker. Bieslook geeft bijna het hele jaar door oogstrijp ‘blad’. Allium schoenoprasum, zoals de wetenschappelijke naam Lees verder

smaakvolle bieslook

6 x voordelen tuinieren in koude bak

Niet alleen in het voorjaar heeft de koude bak veel voordelen, ook in het najaar is een koude bak heel gemakkelijk om bijvoorbeeld je groenten in te bewaren. Meer voordelen in koude bak: 1 In de herfst zaai je groenten als spinazie, veldsla en winterandijvie. Deze oogst je in het voorjaar, zodat er weer ruimte komt Lees verder

koude bak

6 tips voor de koude bak

Of het nu gaat om het bewaren van groenten, het opkweken van jonge planten of het eerste verse groen in het jaar, met een koude bak kun je het hele jaar vooruit. 1 Een koude bak beschermt planten tegen weer en wind. Om te voorkomen dat het binnen te warm wordt, moet de bak open Lees verder

Tuinieren in koude bak

Pastinaak: voedzaam en lekker

De pastinaak behoorde lang tot de vergeten groenten. Gelukkig is dit winterse vitaminebommetje nu weer geregeld te zien in onze keukens. De Romeinen wisten de lekkere, licht zoetige smaak van deze wortelgroente al te waarderen. Maar dit basisvoedingsmiddel van de achttiende eeuw verloor de strijd tegen de wortel, die duidelijk sneller groeit. De pastinaak was Lees verder

pastinaak

Boerenkool in de tuin

Boerenkool is een heerlijke koolsoort die je gemakkelijk in je eigen tuin kunt kweken. Boerenkool is winterhard, voedzaam én lekker en heeft daarbij ook nog eens weinig last van ziektes: een groente die dus eigenlijk in iedere moestuin thuishoort. Herfst- en winterrassen De herfstrassen kunnen enkele graden vorst verdragen, de winterrassen, zoals de naam al Lees verder

boerenkool in de tuin

Spruitgroenten kweken

Schrikt het koude winterweer je af om naar buiten te gaan, maar heb je wel zin in iets ‘vers’? Probeer dan binnenshuis eens spruitgroenten te kweken Mungbonen (leverancier van de bekende taugé) en groene linzen spruiten heel gemakkelijk in glazen potjes; je vindt ze in de meeste supermarkten, gezondheidswinkels en – de mungbonen – in Lees verder

spruitgroenten

Peren uit eigen tuin

Stel je voor: een mand vol vers geplukte, heerlijk geurende peren uit eigen tuin! Het kan alleen maar werkelijkheid worden als je een perenboom plant en wat geduld hebt. Voor- of najaar Plant de perenboom in november of in het voorjaar. Op een voedselrijke, losse, warme grond. Zoek een zonnig plekje voor de boom, in Lees verder

peren aan boom shutterstock

Kweek je eigen dadelpalm

Met een beetje geluk en veel geduld is het mogelijk uit de pit van een dadel zelf een palm te kweken. Vóór het zaaien behandel je de pitten om de volgende manier: Leg de pitten twee dagen in water van 30 graden door een bakje water bijvoorbeeld op de radiator te plaatsen. Dadelpalm zaaien Zaai Lees verder

dadelpalm kweken

Vroege perenrassen

Welke peer is geschikt voor jouw tuin? Met dit handige rijtje hopen we je te kunnen helpen in je keus! Précoce de Trévoux Smaak: sappig, iets naar muskaat smakend Oogsttijd en bewaartijd: augustus, bewaren tot eind augustus Bijzonderheden: vrij sterke groeier, draagt jaarlijks, geen last van beurtjaren, bij zware vruchtdracht dunning nodig. Clapp’s Favourite Smaak: Lees verder

vroege perenrassen

Perenroest bestrijden

Het is mogelijk dat er op het blad van je perenbomen oranjegele tot oranjerode vlekken verschijnen die steeds roder worden en waarnaast later ook zwarte stippen zichtbaar worden. Dit zijn sporen van de perenroestschimmel (Gymnosporangium sabinea). Wat doe je er tegen? Gevaar De schimmel is niet gevaarlijk voor het bladweefsel, het reduceert alleen het assimilatie-oppervlak. Lees verder

perenroest

Late perenrassen

Welk late perenrassen zijn geschikt voor jouw tuin? Met dit handige rijtje hopen we je te kunnen helpen in je keus! Doyenné du Comice Smaak: zeer sappig, smeltend vruchtvlees met een heerlijke smaak Oogsttijd: tweede helft september, bewaren tot begin oktober. Bijzonderheden: alleen geschikt voor een goede zavelgrond, niet bijzonder vatbaar voor ziekten, per boom Lees verder

late perenrassen shutterstock

Vijgen kweken in eigen tuin

Vijgen oogsten uit eigen tuin? Waarom niet. Er zijn rassen die het in ons klimaat prima doen en in een lekkere warme zomer schalen vol zoete vruchten geven. Geschikte vijgenrassen: Ficus carica – De gewone vijg ’Brown Turkey’ – minder vorstgevoelig ’Bauernfeige’ – minder vorstgevoelig Pas op als je een Ficus carica aanschaft: koop je Lees verder

vijgen

Pompoenen kweken

Pompoenen zijn de mooie én lekkere ‘vruchten’ van de herfst. Zo kweek je ze zelf: Stap 1 Grond Kies een beschutte en zonnige plek en werk veel compost door de grond. Pompoenen zijn veelvraten. Stap 2 Pompoenen zaaien Bij mooi voorjaarsweer zaai je ze direct buiten, wil je gegarandeerd succes? Zaai ze dan binnen. Vul Lees verder

pompoenen

Rozenbotteljam maken

Maak zelf rozenbotteljam! De mooie botteltjes zitten boordevol vitamine C en zijn dus niet alleen heel erg lekker, maar ook heel erg gezond. Voor 4 potjes à 250 g Ingrediënten 800 g rozenbottels, 200 g suiker, 150 ml sinaasappelsap, 1 onbespoten citroen (schil en sap), 1 kaneelstokje, circa 200 g geleisuiker (1:1) Verder Afsluitbare glazen Lees verder

Rozenbotteljam maken

Winnen met jouw moestuin! – LandIdee

Heb jij een mooie moestuin die je wel eens zou willen delen met anderen? Doe dan mee met de actie van Naturen en maak kans op mooie prijzen. Het enige wat je moet doen is een online moestuindagboekje aan te leggen waar je (de nu nog) bescheiden slaplantjes, de mooie blozende tomaatjes, of frisse frambozen Lees verder

Tomaten-moestuinactie

11 tips voor het verzorgen van leifruit

Fruitbomen die langs gevels, muren of schuttingen worden geleid, dienen als versiering, leveren lekkere vruchten en doen dat op een heel bescheiden stukje van de tuin. Vrijstaand aangeplant vormt leifruit een fraaie scheidingswand die ook nog eens beschermt tegen ongewenste blikken. Lees onze twaalf tips om te weten te komen waarop je moet letten. 1 Lees verder

12 handige kweektips

Op de vensterbank en in de kas kun je aan het nieuwe tuinjaar beginnen. Hieronder 12 handige kweektips voor het omgaan met zaailingen, ook als je vensterbank al een paar weken volstaat zijn deze tips zeker de moeite waard. Kweektip 1 Groenten als tomaten, aubergines en chilipepertjes of bloemen als petunia’s, zinnia’s en stokrozen kun Lees verder

12 tips voor fruitbomen

Wil je volgend jaar volop mooie en gezonde appels en peren oogsten, dan moet je vanaf nu al wat aandacht aan je fruitbomen besteden. 12 dingen die je moet weten over de verzorging van fruitbomen: 1. Vruchten die nog aan de bomen hangen, verwijder je voor de winter. Als je ze laat hangen, kan monilia-rot, Lees verder

Appelboom

Spruiten van nu

Zijn je huisgenoten niet gecharmeerd van spruiten, of misschien jij zelf ook niet? Probeer ze dan eens anders te bereiden. Om te beginnen kook je ze het best kort, of wok ze. Zo voorkom je de bekende spruitjeslucht, want die ontstaat pas na lang koken! Bovendien liggen kort gekookte spruiten niet zwaar op de maag, Lees verder

Spruiten van nu

Onbezorgd van sla genieten

Wil je onbezorgd van sla genieten? Heerlijk om laat in de herfst nog verse andijvie, frisée, Chinese kool en radicchio uit de tuin te kunnen halen! Helaas houdt zich in de kroppen graag het een of ander schuil. Leg de hele krop gewoon in azijnwater en de insecten en kevers zullen meteen op de vlucht Lees verder

Onbezorgd van sla genieten

Appels en peren kweken

Wil je volop mooie en gezonde appels en peren oogsten, dan moet je ook in herfst en winter regelmatig wat aandacht aan je fruitbomen besteden. Met onze twaalf tips wordt appels en peren kweken een fluitje van een cent. 1 Vruchten die nog aan de bomen hangen, verwijder je voor de winter. Als je ze Lees verder

appels en peren kweken

6x verrassend kruid

Met kruiden, gewoon uit eigen tuin, kun je in de keuken eindeloos variëren. Zes soorten die iets minder voor de hand liggen, maar prima smaken: 1. Anijs Na het uitzaaien op een zonnige plek vormt zich een schermbloemige, kniehoge plant die puntige zaadjes geeft. Bekend van de beschuit met muisjes, maar ook heerlijk in een Lees verder

Vijgen, een oosterse lekkernij

De opvallende paarse vruchten zijn een smaakmaker in veel gerechten, maar ook lekker om uit de hand te eten. Ook al groeit de vijg van oorsprong in oosterse en mediterrane streken, hij gedijt ook prima in ons klimaat op een warm en beschut plekje. Hier lees je hoe je vijgen in eigen tuin kunt kweken. Lees verder

Gezond voedsel

Gezond voedsel Een lichaam dat goed in vorm is, zal niet zo snel op weersveranderingen reageren met bijvoorbeeld hoofdpijn. Gezonde voeding met veel verse groenten en fruit draagt daar natuurlijk aan bij; het bevat voedingsstoffen die je lichaam gezond houden. Zaken als nicotine, alcohol of te veel koffie kunnen een kwaal als hoofdpijn juist verergeren.

Bloemen als afsluiter

Bloemen als afsluiter In veel tuinen worden alweer gezellige barbecue-avonden gehouden. De geur van houtskoolvuur, gemengd met die van gemarineerd vlees, lekkere vis en smorende groenten, wekt absoluut de eetlust op. En na het feestmaal? Dan zorgt een handvol lavendelbloemen in de gloed van het dovende vuur voor een heerlijk geurende afsluiter.

Fleurige beignets

Fleurige beignets Momenteel bloeit de vlier (Sambucus nigra) volop. Wist je dat je van de schermen heerlijke beignets kunt bakken? Pluk hiervoor enkele rijpe bloesemschermen mét steeltje (zo’n 6-8 centimeter), spoel ze af en laat op een schone doek drogen. Maak een pannenkoekenbeslag, pak de schermen bij het steeltje en doop ze in het beslag. Lees verder

Kruidenblokjes

Kruidenblokjes Beginnen je verse kruiden wat te verleppen of wil je deze zomer een voorraadje voor de winter aanleggen? Vries ze in in olijfolie! Dit gaat prima in een ijsblokjeshouder. Stevige kruiden als rozemarijn, salie en tijm zijn erg geschikt, maar experimenteer ook met andere kruiden. Knip of snijd de kruiden eventueel wat kleiner, of Lees verder

Aardbeien, niet te lang in bad

Aardbeien kun je maar beter niet al te grondig wassen. Ze kunnen door het water flink aan smaak verliezen. Wil je ze toch afspoelen, doe dit dan kort onder een zachtlopende lauwwarme tot koude kraan of snel in weinig stilstaand water. Verwijder de kroontjes pas na het wassen voorzichtig met een puntig mes. Koop je Lees verder

Kweek eens een leipruim

Wil je in je kleine tuin toch graag een fruitboom, kweek dan eens een leipruim. Leibomen blijven doordat je ze telkens in vorm snoeit klein en omdat pruimen zelfbestuivend zijn, hoef je maar één boom te planten, in tegenstelling tot veel appels en peren die een soortgenoot nodig hebben voor de bestuiving. Je kunt je Lees verder

Kruimeltaart met kersen

Lekker bij de koffie of als nagerecht: kruimeltaart met verse kersen. Het recept is bedoeld voor 1 bakplaat van ongeveer 30 x 40 cm. Je kunt de kruimeltaart ook in een platte ovenschaal maken. Ingrediënten Voor het deeg zachte boter en bloem voor de bakplaat, 250 g zachte boter, 250 g suiker, 5 eieren, een Lees verder

Tomatenplant verdrijft muggen

Zet enkele tomatenplanten voor je raam en je hebt in de zomer de beste bescherming tegen muggen, zo luidt het verhaal. De insecten hebben een hekel aan de geur van tomaten en blijven daarom uit de buurt van de planten, en dus van je raam. Als het venster zich ook nog eens onder een afdakje Lees verder

Brandnetels in de keuken

Brandnetels, vroeger meestal als lastig onkruid bestempeld, wordt vandaag de dag met open armen ontvangen in de keuken. Net als daslook overigens. En geen wonder, want de stoffen die met name jonge brandnetels bevatten, zijn enorm gezond. Als je brandnetels gaat plukken, trek dan wel stevige handschoenen aan. Of pluk ze onderaan de stengel af Lees verder

Spruitgroenten

Op de vensterbank kun je nu allerlei spruitgroenten kweken: eenvoudig, snel en nog eens gezond ook. Bekend is natuurlijk taugé, het spruitje van de mungboon. Maar de keus is veel groter: groene erwten, kikkererwten, linzen en sojabonen kun je ook laten ‘spruiten’. Je neemt daarvoor natuurlijk wel rauwe bonen en hele erwten, want anders kun Lees verder

Wintergroente vers van het veld

Juist in de winter biedt vitaminerijk voedsel een goede bescherming tegen verkoudheid. Verse wintergroente als boerenkool, spruitjes, schorseneren en knolselderij bevatten veel vitamine C. Wintergroente als boerenkool, spruitjes, schorseneren en knolselderij komen in de winter vers van het veld. Ze bevatten, zonder uitzondering, een grote hoeveelheid vitamine C. Op een donkere en koele plaats bewaard, Lees verder

Kaas met fenegriek

Op de boerenmarkt zijn veel verschillende specialiteiten te vinden. Bij de bijzondere kaassoorten zagen we bijvoorbeeld een geitenkaasje met fenegriek (rechts op het kaasplateau). Vooral op boerenmarkten kom je kaasjes met niet alledaagse kruiden tegen. Zo spotten we al kaas met rucola en met basilicum. Bekender is kaas met fenegriek, maar wat is dat eigenlijk? Lees verder

12 Tips over spitten!

In de herfst kun je de grond in je moestuin en in nieuw aan te leggen tuindelen spitten. Daarom geven we je 12 tips over dingen je hierbij in de gaten moet houden! 1  Voor spitten is herfst of begin winter de beste tijd, vooral voor kleigrond. Vorst, wind, sneeuw en regen kunnen dan op de grond inwerken, Lees verder

Tuintips voor de winter

Zin om even een frisse neus te halen? Ga de tuin in, er zijn genoeg klusjes die nu de aandacht vragen. 1. Haal afgevallen blad van het gazon en van kwetsbare planten. 2. Neem op vorstvrije dagen houtstek van vlinderstruik, forsythia of sneeuwbal. Je kunt ze vervolgens direct in potgrond steken, vochtig houden en op een Lees verder

Stuk voor stuk

Heb je een flinke appeloogst en wil je deze langer bewaren? Dat kan prima, vooral als je bewaarappels heeft, appels die juist smaakvoller worden als ze een tijdje in een koele, vorstvrije ruimte hebben gelegen. Heel belangrijk om lang van je appeloogst te kunnen genieten: bewaar alleen de gave vruchten. Vruchten die snel rijp zijn Lees verder

Champignons, van alle markten thuis

Verse champignons  zorgen in de keuken het hele jaar door voor een fijn paddenstoelaroma. Bovendien munt hij uit door zijn veelzijdigheid en waardevolle stoffen. Vroeger was de verfijnde smaak van champignons voorbehouden aan de hoogste kringen, tegenwoordig kan iedereen er gelukkig van genieten! De champignon met zijn meestal witte hoed is in onze keuken inmiddels Lees verder

Bieslook voor de winter

Buiten sterven je bieslookplantjes voor de winter af om in het voorjaar frisgroen weer boven de grond te komen. Maar ben je een echte bieslookfan dan wil je ook de komende maanden van vers geoogste bieslooksnippers genieten. Graaf een pol uit je tuin en knip de stengels af op 10 centimeter boven de wortels. Plant Lees verder

Spruiten van nu

Zijn je huisgenoten niet gecharmeerd van spruiten, of misschien jij zelf ook niet? Probeer ze dan eens anders te bereiden. Om te beginnen kook je ze het best kort, of wok ze. Zo voorkom je de bekende spruitjeslucht, want die ontstaat pas na lang koken! Bovendien liggen kort gekookte spruiten niet zwaar op de maag, Lees verder

Ze moeten hol klinken

Het is weer zover: op menig oprit en in menige tuin prijken pompoenen in alle kleuren en vormen. De pompoenen, die ook voor consumptie bedoeld zijn, moet je eerst wel even testen. Begin met het nakijken van de schil op beschadigingen en deuken; daaronder kan het vruchtvlees rot zijn. Controleer ook of de pompoen werkelijk Lees verder

Kloptest voor pompoenen

Hoe bepaal je of een pompoen rijp is? Dat kun je horen als je de kloptest doet! Felgekleurde pompoenen kondigen de komst van de herfst aan. Maar wanneer zijn pompoenen eigenlijk rijp? De schil wordt doffer, het steeltje wordt kurkachtig. Twijfel je nog? Klop er dan eens op: als de pompoen hol klinkt, is hij Lees verder

Bramenstruiken fatsoeneren

Bramen kun je aan het eind van de zomer snoeien. Zet de schaar in alle stengels die vrucht hebben gedragen en knip ze net boven de grond af. Bind de nieuwe stengels vast aan de steundraad en zorg ervoor dat je ze gelijkmatig verdeelt. Doornloze bramenrassen als ’Loch Ness’ groeien niet zo hard als rassen Lees verder

Vries een voorraadje kruiden in

In dit seizoen levert je kruidentuin een overvloed aan aromatische smaakmakers op! Nu alles er nog fris en groen bijstaat, kun je daar goed gebruik van maken door alvast een voorraadje kruiden in te vriezen voor grijze winterdagen. Leg nu een voorraadje kruiden voor de winter aan! Was groene keukenkruiden, zoals dille, bieslook en peterselie, Lees verder

Fruitige aalbessen als mooimaker

Rode en witte aalbessen zitten, net als zwarte bessen, boordevol vitaminen. Maar dankzij hun waardevolle stoffen zijn het ook waardevolle mooimakers! Vanaf eind juni kun je weer van vers geoogste aalbessen genieten. Maar ook de natuurgeneeskunde en cosmetica maken al lang dankbaar gebruik van deze ronde vruchtjes. Zo zitten rode aalbessen vol vitamine en antioxidanten. Ze Lees verder

IJsblokjes met eetbare bloemen

Een leuk en supermakkelijk ideetje voor mooie ijsblokjes met een subtiel smaakje: vries in je ijsblokjes een eetbaar bloemetje mee, zoals de mooie blauwe sterretjes van Borago (komkommerkruid). Een verrassend en smakelijk idee is maken van ijsblokjes met eetbare bloemen. Doe een laagje water in het ijsklontjeslaatje, leg er per vakje een bloemetje in en Lees verder

Maak zelf ijsblokjes met eetbare bloemen, zoals Borago (komkommerkruid)

Smakelijke courgettes oogsten

Vanaf eind juni kun je al de eerste courgettes oogsten. Doe dat regelmatig, want alleen als ze klein zijn smaken courgettes echt lekker. Laat courgettes liefst niet langer dan 20 centimeter worden, dan zijn ze het lekkerst! Grotere courgettes hebben een meelachtige, nogal laffe smaak en zijn alleen geschikt voor de bereiding van soepen en Lees verder

Oogst courgettes als ze klein en jong zijn

Worteltjes: van heerlijke groente tot beautymasker

Rauw, gekookt of verwerkt tot sap: wortelen zijn lekker en zitten boordevol mineralen en vitamines als bèta-caroteen. Ze zijn goed voor de gezondheid en beschermen en verzorgen bovendien de huid. Wortelen behoren tot de meest populaire groenten in onze keukens. We knabbelen ze als rauwkost op, eten ze samen met erwtjes, en voor velen bestond Lees verder

Wortels zijn heerlijk en gezond, maar ook als beautymasker toe te passen

In of buiten de koelkast

Er zijn nog steeds mensen die komkommers en tomaten in de koelkast bewaren, maar dat is helemaal niet nodig. Voor een komkommer geldt een optimale bewaartemperatuur van circa 10 °C. In de koelkast waar het doorgaans tussen 4 en 8 °C is, is er zelfs eerder kans op rotten. Tomaten bewaar je gewoon op een Lees verder

Groente en fruit bewaren

Als je groente en fruit bewaren wilt, doe je dat dan in of buiten de koelkast? Voor veel soorten is de koelkast de ideale plek, maar er zijn uitzonderingen! Sommige groenten bederven zelf eerder als je ze te koud bewaart. Hier wat tips om je groente en fruit fris te houden. Er zijn nog steeds mensen Lees verder

Groente en fruit bewaren

De beste groenten voor in pot

Om zelf groente en fruit te telen heb je geen tuin nodig. Veel soorten kun je ook in potten en bakken op het balkon kweken – lekker, leuk om te doen en het ziet er nog aardig uit ook. Deze groenten zijn geschikt voor potten en bakken: Snijgroenten – spinazie, postelein, snijsla, snijbiet. Zet de Lees verder

Ovenschotel met bosbessen

In bosbessen zit de hele kracht van de natuur. Ze zijn goed voor je gezondheid en geven toetjes, banket en jam lekker veel smaak. En het allerbeste: de zoete vruchtjes kun je niet alleen in de vrije natuur plukken, maar ook op een bosbessenkwekerij en zelfs in eigen tuin – zomaar, vers van de struik. Lees verder

Oost-Indische kers, mooi en nuttig

Een van de mooiste en nuttigste eenjarigen is Oost-Indische kers (Tropaeolum majus), die je nu nog kunt zaaien. Deze vrolijke bloeier is niet alleen een lust voor het oog, maar kan ook ongedierte weglokken van de planten die in zijn buurt staan. Juist vanwege dit nuttige aspect wordt Oost-Indische kers vaak in de groente- en Lees verder

Oost-Indische kers

Rozemarijn, kruid met veel mogelijkheden!

Rozemarijn is niet alleen heerlijk in talloze gerechten, je kunt er ook een haarpakking mee maken of het gebruiken in een ontspannend voetbadje. Met zijn geurige blaadjes is rozemarijn een heestertje dat in geen kruidentuin mag ontbreken! Dit struikje houdt van zon en is behoorlijk winterhard, mits de grond goed gedraineerd is. Rond april/mei bloeit Lees verder

Rozemarijn

Radijs als rood signaal in de groentetuin

Pittige radijsjes zijn een gezond en smakelijk tussendoortje. In de moestuin leveren ze niet alleen een lekkere opbrengst, maar kunnen ze ook als signaal worden ingezet. Met markeerzaad bedoelen we zaad van snelgroeiende groentes, die je gebruikt om de plek te markeren waar je langzaam kiemende soorten hebt gezaaid. Radijs is als markeerzaad bijzonder populair Lees verder

radijs als rood signaal

Veldsla, wintersalade vol vitamine

Veldsla is een van de weinige saladegroentes die wel een paar graden vorst verdraagt. Als het voorjaar nog ver weg lijkt, is dit plantje vol vitamine C en ijzer ideaal voor een smakelijke en gezonde salade. Veldsla wordt vaak in de koude bak gekweekt, want dit plantje is bestand tegen temperaturen tot zeven graden onder Lees verder

Veldsla wintersalade vol vitamine

Kervel, liefst kersvers

Kervel, Anthriscus cerefolium, is een winterharde tweejarige plant die oorspronkelijk uit zuid-oost Europa komt. De veelgeroemde Franse keuken maakt van dit zacht smakende kruidje vaak gebruik om de duidelijk sterker smakende peterselie te vervangen (je hebt dan wel heel veel meer kervel dan peterselie nodig!). Kervel behoort in Frankrijk tot de ‘fines herbes’, delicate kruiden Lees verder

Kervel

Gezond kleurtje

Niet alleen het oog eet mee als voedingsmiddelen een bepaalde kleur hebben. De intens blauwe kleurstoffen (anthocyanen) in bramen werken bijvoorbeeld op het hele organisme.  Ze stimuleren de werking van de hersenen en ondersteunen bovendien het zuurstoftransport naar de cellen. Driemaal daags een lik bramenjam heeft een stimulerend effect op lichaam en ziel.  

Marjolein kweken

Echte marjolein is een heerlijk kruid dat het zowel in zomerse gerechten als in hartige gerechten en winterse stoofpotten heel goed doet. Als je de zaden in februari of maart zaait, kun je deze zomer al kruidige takjes knippen. Wil je marjolein in de tuin denk dan eerst na over de standplaats. Hoe zonniger, hoe krachtiger het aroma. Op Lees verder

marjolein

Groene krachtpatsers

Erwten zijn echte krachtpatsers. Ze bevatten proteïnen, koolhydraten, vitamines en mineralen. De groene bolletjes zijn extra lekker als je ze in de peulen aan de kook brengt. Voordeel: na korte tijd barsten ze open en drijven de erwten omhoog, zodat je ze alleen nog maar hoeft weg te scheppen. Dat scheelt lastig doppen. Boodschappentip: verse Lees verder

Tips voor vruchtwisseling

Geen enkele moestuinier zit op ziekten en plagen te wachten. Om problemen zoveel mogelijk te voorkomen is het heel belangrijk om vruchtwisseling toe te passen. Ga er maar even goed voor zitten en maak een plan waar je jaren plezier van hebt. Vaak wordt een vruchtwisseling van 1:3 geadviseerd, maar veel beter is het om Lees verder

Vruchtwisseling

Lekker kruid: rozemarijn

Rozemarijn wil in de tuin een warm, droog en beschut plekje (voor een muur op het zuiden of zuidwesten), in goed gedraineerde grond waar het overtollige water snel en goed wordt afgevoerd. Bescherm de struikjes in de winter of zet ze in een onverwarmde kas of serre. Rozemarijn doet het ook goed in potten en Lees verder

rozemarijn

De vorst erover

Ook in de winter kan je verse groenten oogsten. Vooral kool is vorstbestendig. Spruitjes en boerenkool zijn zelfs beter als ze enkele dagen vorst hebben gehad. Door de kou stijgt het suikergehalte in deze groenten, waardoor ze lekkerder smaken. Ook veldsla, spinazie, prei en rode biet verdragen temperaturen rond het vriespunt.

spruiten

Groenten bewaren

  Terwijl je vroege aardappelen maar beperkt kunt bewaren, kunnen aardappelen die in het hoofdseizoen worden gerooid, maandenlang op een koele, donkere plaats blijven liggen. Wortels kunen het beste worden bewaard in een kist met vochtig zand. De bewaarplaats moet wel heel koel zijn. In plasticzakken in de koelkast blijven wortels ongeveer vier weken goed, in Lees verder

aardappels

Pompoenen bewaren tot ver in de winter

Pompoenen zijn onlosmakelijk met de herfst verbonden. Tijdens Halloween, een van oorsprong Keltische feest op 31 oktober – de avond vóór Allerheiligen oftewel ‘All Hallows Eve’ – werd er voedsel voor de opgestane doden bij de deur neergelegd. Maskers moesten de boze geesten afschrikken en daaruit ontstond de traditie om in een uitgeholde pompoen een Lees verder

Pompoenen

Hoogseizoen van de schorseneren

In het najaar, als de meeste groenten geoogst zijn, begint het hoogseizoen van de schorseneren. Deze groente wordt ook wel winterasperge genoemd. De vitamine- en mineraalrijke wortels kunnen tot in april van het volgende jaar worden gestoken en dan vers worden bereid. Helaas is het schillen een nogal lastig en vies klusje. Bij het schillen komt Lees verder

Schorseneren

Rabarber delen in de late herfst

De late herfst is uitermate geschikt voor het delen van uit de kluiten gewassen rabarberplanten. Deel de wortel met een scherpe spade. Elk stuk moet in elk geval twee knoppen of neuzen hebben. Laat de wortelstekken voor het planten liefst een paar dagen drogen en plant ze dan zo’n vijf centimeter diep in de grond. Als Lees verder

Rabarber

Peren en appels bewaren

Een geweldig fruitjaar zal 2012 zeker niet worden. Ook de professionele telers voorzien een magere oogst. Door de koudedip in het voorjaar vlogen er maar weinig bijen rond en viel veel bloesem bovendien voortijdig af. Maar de appels en peren die er hangen, wil je natuurlijk zo goed mogelijk oogsten en opslaan. In het algemeen Lees verder

Peren

Om onze website optimaal te laten functioneren maken wij gebruik van cookies (voor meer info, bekijk ons cookiebeleid) cookiebeleid

Cookies zijn kleine tekstbestanden die gebruikt worden om een internetgebruiker te herkennen. Tevens worden cookies gebruikt om internetpagina's beter te laten functioneren en beter af te stemmen op de voorkeuren van gebruikers. Cookies zijn geen programma's die op het systeem van een gebruiker draaien en bestanden kunnen beschadigen. Alle websites van Vipmedia maken gebruik van 'cookies' om u te helpen bij het aanmelden bij diensten en om uw internetgebruik te vergemakkelijken. Een van de belangrijkste doelen van cookies is dat uw instellingen en andere gegevens op uw computer worden opgeslagen. Hiermee bespaart u tijd omdat u niet elke keer dezelfde informatie hoeft op te geven. Ook kan er voor u persoonlijk aangepaste inhoud en relevante informatie worden weergegeven bij de volgende keer dat u deze websites bezoekt. U kunt cookies accepteren of weigeren. De meeste webbrowsers accepteren cookies automatisch, maar als u dat wilt, kunt u meestal de instellingen van de browser wijzigen zodat deze cookies weigert. Als u ervoor kiest cookies te weigeren, kunt u zich mogelijk niet aanmelden bij andere interactieve functies van websites of diensten van Vipmedia die afhankelijk zijn van cookies, of kunt u die functies niet gebruiken. Veel van de websites en online diensten die wij en onze partners aanbieden, zijn afhankelijk van advertenties. Wij tonen advertenties op onze eigen websites. We geven echter ook andere bedrijven die reclame maken, zoals google en reclamenetwerken, toestemming om te adverteren op onze websites. Deze bedrijven kunnen u de mogelijkheid geven gerichte advertenties te selecteren op basis van hun cookies. U kunt via www.youronlinechoices.eu/nl (bij 'Veelgestelde Vragen') aangeven dat u niet wil dat door uw surfgedrag inzicht wordt gegeven in uw interesses. Dat kan zelfs op bedrijfsniveau.

Sluiten