Rubriek - Recepten

Recept courgettesoep

Eind juni kun je de eerste courgettes oogsten. Maak van je oogst deze heerlijke courgettesoep, makkelijk, lekker én gezond! Dit recept is geschikt voor 4 personen Ingrediënten 2 courgettes 1 ui teentje knoflook 2 el boter of olijfolie 700 ml kraanwater 2 groentebouillontabletten 100 g roomkaas zout en peper naar smaak Bereiding courgettesoep Was de Lees verder

courgettesoep

Water met een smaakje

Water, veel water… dat vraagt ons lichaam dagelijks, vooral met warm weer is het heerlijk! Water wordt nog lekkerder met deze smaakjes! Anderhalf tot twee liter per dag is een goede richtlijn, drie liter mag. Maar dan wel vérdeeld over de dag; te veel water (lees: liters) in een kort tijdsbestek kan juist schadelijk zijn. Lees verder

water met smaakje

Jam maken

Jam is lekker op brood, in yoghurt en geeft ook een zelfgebakken taart een heerlijke smaak! Dit basisrecept kun je gebruiken voor allerlei soorten fruit. Dit recept is geschikt voor 6-7 potjes (à 200 ml) Ingrediënten 1 kg vruchten 700 g suiker 3 el citroensap (afhankelijk van hoe zuur de vruchten zijn) Bereiding Zoek de Lees verder

jam maken

Recept komkommersoep

Deze komkommersoep is een heerlijke frisse soep voor warme dagen. Dit recept is geschikt voor 4 personen Ingrediënten 2 komkommers 1 paprika 2 sjalotten 1 el olijfolie 1 bouillonblokje (kip of groente) ½ l water 8 takjes munt (alleen de blaadjes) 125 g crème fraîche peterselie en/of munt naar smaak peper en zout naar smaak Lees verder

komkommersoep

Jam en gelei maken

Jam is de verzamelnaam voor broodbeleg dat van fruit en suiker is gemaakt. Meestal gaat het dan om een bereiding met kleingemaakte vruchten. Confituur bevat grotere stukken fruit dan jam. Gelei wordt van vruchtensap gemaakt en is daarom helder. Dit heb je nodig: grote pan schuimspaan houten pollepel theedoeken zeef trechter potjes met deksel Ingrediënten Lees verder

jam en gelei maken

Vlierbloesemsiroop maken

In juni zien we overal prachtige vlierbloesems. Ze zijn niet alleen mooi, we kunnen er ook nog eens heerlijke siroop van maken. Een heerlijke verfrissing tijdens warme dagen. En leuk om zelf te maken! Dit recept is geschikt voor een liter vlierbloesemsiroop Wat heb je nodig voor vlierbloesemsiroop? Een klein emmertje vol schermen van vlierbloesem Lees verder

vlierbloesemsiroop

Burger met kiemen en tuinkers

Een hamburger koop je tegenwoordig op iedere hoek van de straat, maar de beste burger maak je toch echt zelf. En daarbij mogen kiemen en tuinkers van eigen vensterbank niet ontbreken. Dit recept is geschikt voor 4 burgers Ingrediënten 500 g biologisch gehakt zout en peper 2 rode uien 6 steeltjes koriander lijnzaadolie 4 plakken Lees verder

burger met kiemen en tuinkers

Recept frisse salade met lentegroenten en feta

Deze heerlijke frisse salade laat alle gerechten nog lekkerder smaken! Ingrediënten (4p) 1 bussel groene asperges 1 pakje peultjes 1 pakje groene boontjes 1 krop groene selderij 100 g erwten 1 sjalot Olijfolie 100 g feta Geraspte schil van 1 citroen Verschillende soorten sla en fijngehakte munt Peper en grof zout Bereiding frisse salade met Lees verder

Frisse salade recept bbq

Recept kruimeldeeg

Op zoek naar een goede taartbodem? Maak hem van dit kruimeldeeg! Ingrediënten 250 g bloem 1 snuf zout 60 g fijne tafelsuiker 125 g boter op kamertemperatuur 1 eidooier 40 ml water Bereiding kruimeldeeg Begin met het kruimeldeeg, dit moet twee uur koel weggezet worden en een kwartier voorbakken. Zeef de bloem in een grote Lees verder

kruimeldeeg: taartbodem

Recept BBQ-brood

Een BBQ zonder heerlijk stukje brood is geen echte barbecue. Maak je barbecue nog feestelijker met dit echte BBQ-brood. Ingrediënten Klein rond brood Olijfolie met rode peperbollen en rozemarijn Grof zeezout Verse tuinkruiden (zeker tijm en rozemarijn, oregano en bieslook zijn aangename smaakmakers) Bereiding BBQ-brood Snijd het brood in dambordpatroon tot onderaan door. Snijd de Lees verder

BBQ-BROOD

Recept appeldadeltaart

Wij zijn dol op dadels, zo heerlijk zoet én ook nog eens gezond! Ze maken deze taart tot een van de lekkerste ‘appeltaarten’. Dit recept is geschikt voor 8 personen, met een taartvorm van 26 cm doorsnee Ingrediënten Voor de bodem 250 g bloem, 150 g boter, op kamertemperatuur, 80 g fijne tafelsuiker, 1 snuf Lees verder

appeldadeltaart

Recept appelkaramelwalnotentaart

Je maakt deze taart met appelcompote. In combinatie met karamel en walnoten is het een echte traktatie. De blauwe bessen maken het af! Dit recept is geschikt voor 8 personen, met een taartvorm van 26 cm doorsnee. Ingrediënten Voor het kruimeldeeg (pâte brisée) 250 g bloem 1 snuf zout 60 g fijne tafelsuiker 125 g Lees verder

appelkarameltaart

Hartige muffins met oranje paprika & ham

Zoete muffins zijn bij groot en klein favoriet, maar daar kun je ook een heel smakelijke hartige variant van maken. Toch een beetje zoet van de paprika, maar ook met wat pit door de kaas en olijven. Stop ze eens, als variatie, in de lunchtrommel van je kind(eren) of serveer ze ’s avonds bij een Lees verder

harige muffins

Paprikapannenkoeken met spinazie

Ziet dat er niet feestelijk uit, zo’n oranje pannenkoek? Vul ze naar hartenlust met je favoriete groente, of bak ze met alleen wat kaas of spek.  Ingrediënten 2 oranje paprika’s 300 g bloem 3 eieren 400 ml melk zout peper 1 el olie Voor de vulling: 600 g verse spinazie 100 g zachte geitenkaas handje Lees verder

paprikapannenkoek

LandIdee mei/juni 2017

In LandIdee mei/juni besteden we veel ruimte aan de tuin. Van plukbloemen tot moestuin, er valt nu zoveel te beleven op je eigen stukje grond. Ook geven we je decoratietips voor een tuinfeestje en barbecuerecepten. We zijn zelf op pad gegaan en bezochten de eenvoudige, mobiele camping In het Wijland.  LandIdee mei/juni ligt vanaf 19 april Lees verder

LandIdee mei/juni 2017

Recept gegrilde kipfilet met salie, knoflook en citroen

Een heerlijk fris, voedzaam en makkelijk recept met salie! Dit recept is geschikt voor 2 personen Ingrediënten Gegrilde kipfilet met salie 2 kleine kipfilets 2-3 el olijfolie 1 teentje knoflook 1 dl droge witte wijn 12 kleine blaadjes salie 1 citroen ½ tl tijm zout en peper Bereiding Gegrilde kipfilet met salie, knoflook en citroen Lees verder

kipfilet met salie

Verhalen over de erwt

Heb je ook op een woensdag drie, in je mond vochtig gehouden, erwtjes in de grond ingegraven? Aan de erwt zijn veel bovennatuurlijke krachten toegeschreven. In de volksmythologie leverde dat mooie verhalen op:   Woensdag Als je ze op een woensdag zaait, gedijen ze beter. Onweer Als je drie erwten in je mond vochtig houdt Lees verder

verhalen over de erwt

Salade met sperziebonen, erwten en peultjes

Een lekkere, frisse en gezonde salade met verse groenten. Zo gemaakt én superlekker! Dit recept is geschikt voor 4 personen Ingrediënten 1 zoete ui 3-4 takjes dragon 300 g jonge sperziebonen 300 g peultjes 300 g verse erwten zout 1 tl mosterdzaadjes 1 el korianderzaadjes 1 tl zwarte komijnzaadjes 2 el druivenpitolie 2 el olijfolie Lees verder

Groene salade

Recept gepekelde komkommer met borage

Gepekelde komkommer met borage is een lekker, gezond én makkelijk hapje voor feestjes of gewoon als tussendoortje! Ingrediënten 1 komkommer* 2 el grof zeezout 10 boragebladeren, in dunne reepjes gesneden 10-20 boragebloemetjes dille ui naar smaak * in de (na)zomer ook heerlijk met zelfgeteelde verse augurken! Bereiding gepekelde komkommer met borage Was de komkommer, droog Lees verder

komkommer met borage

Recept gesuikerde borage (komkommerkruid)

Deze vrolijke, mooie blauwe, gesuikerde bloemetjes van het komkommerkruid (borage) zijn heel decoratief én lekker op taarten, desserts en op brood! Er zijn twee manieren om de bloempjes te suikeren, allebei even goed én even lekker. Ingrediënten gesuikerde borage 20 boragebloemetjes 1 eiwit (van een groot ei) 1 eetlepel water zeer fijne kristalsuiker ook nodig: Lees verder

borage op brood

Bewaarappels

Ook in de winter genieten van je eigen appeloogst? Kies voor bewaarappels! Echte bewaarappels De ene appel is beter te bewaren dan de andere. Vooral zurige appels met een dikkere schil zijn beter te bewaren dan appels met een dunne schil. Rassen zoals Boskoop, Braeburn, Elstar, Cox Orange, Pinova, Jonagold, Jonathan en Topaz staan erom Lees verder

bewaarappels- elstar appel

Verrassende knolselderij

Knolselderij heeft lange tijd in de vergeethoek gezeten, maar is langzaam aan een comeback bezig. En dat is maar goed ook, want deze groente leent zich prima voor allerlei smakelijke gerechten. Selderij wordt in de keuken veel gebruikt. Althans, de bladselderij (voor in de soep), of de stelen van bleekselderij in bijvoorbeeld een salade. Vitamines Lees verder

knolselderij

Recepten met mierikswortel

Mierikswortel geeft een pittige, scherpe smaak aan vlees- en visgerechten en zorgt ook voor een positief neveneffect: hij stimuleert de eetlust en verbetert de spijsvertering. En helpt daarnaast ook nog eens bij hoofdpijn of verkoudheid. Hoe? Zo! Honing van mierikswortel tegen verkoudheid Schil 50 gram verse mierikswortel en rasp de wortel. Meng de rasp met Lees verder

mierikswortel geraspt

Recept lamsstoofpot met aardappelen

Op koude winterdagen valt een stevige, warme maaltijd altijd in de smaak. En wat is er nu gemakkelijker dan een stoofpot? Dit recept is geschikt voor 4-6 personen Ingrediënten 800 g lamsvlees (keukenklaar, zonder been, schouderstuk) 250 g lamsribbetjes (keukenklaar) zout en peper uit de molen 1 tl jeneverbessen, fijn gewreven 2-3 el meel voor Lees verder

lamsstoofpot

Recept dadel-walnotencake

Zin in een lekkere én gezonde hap? Probeer deze dadel-walnotencake! De dadels maken de cake heerlijk smeuïg. Je maakt hem gemakkelijk zelf, al is het alleen al voor de heerlijke geur. Ingrediënten dadel-walnotencake 275 g bloem 2,5 tl bakpoeder 2 tl koekkruiden snufje zout 100 g walnoten 200 g dadels (ontpit) 30 g boter 150 Lees verder

dadel-walnotencake

Warme salade van gebakken groenten

Makkelijk, lekker én voedzaam, dat is deze warme salade van gebakken groenten! Dit recept is geschikt voor 4 personen Ingrediënten 2 gele paprika’s 4 wortels 1 courgette 2 rode bieten 1 broccoli 300 g vastkokende aardappelen 4 el olijfolie 1 el citroensap 2 el sinaasappelsap 1-2 tl honing zout, peper uit de molen ½ tl Lees verder

warme salade van gebakken groenten

Anijs

De zaadjes zijn klein, maar de smaak is geweldig. Dankzij de etherische oliën bezit anijs een weergaloos aroma dat zowel kruidig als zoet is, waardoor je het overal in kunt toepassen. Als je op een anijszaadje bijt, doet de smaak wel wat aan drop denken. Niet zo gek, want ter vervanging van zoethout (ook met Lees verder

anijs

Pikante appelsoep met spek & marjolein

Bij appels denk je misschien eerder aan zoete gerechten, toch is het ook heerlijk om er deze hartige, pikante appelsoep van te maken! Dit recept is geschikt voor 4 personen Ingrediënten 1 ui 250 g knolselderij 5 zurige appels (bijv. Elstar) 1 el boter 200 ml appelwijn circa 800 ml groentebouillon 1 el boter 50 Lees verder

appelsoep

Beschuit met muisjes

Waar kersverse ouders in Vlaanderen hun bezoek trakteren op suikerbonen, staat in Nederlandse jonge gezinnen steevast beschuit met muisjes op tafel. Blauwe bij de geboorte van een jongetje, roze bij een meisje. Deze muisjes zijn anijszaadjes met een suikerlaagje. Al in de middeleeuwen werd de kraamvisite getrakteerd op iets lekkers. Omdat het krijgen van een Lees verder

beschuit met muisjes

Stroopwafeltaart

Heb je zin in iets romigs maar ook iets waar je echt je tanden in kunt zetten? Deze stroopwafeltjestaart biedt uitkomst. De combinatie van de zoete romige roomkaas met slagroom en de harde bite van de stroopwafels is heerlijk. En daarnaast is de taart zo gemaakt. Voor 1 springvorm (circa 22 cm) Je kunt een bestaande biscuitbodem kopen, maar Lees verder

stroopwafetljestaart1

Lippenbalsem maken

Zelf lippenbalsem maken? Dat kan! Deze lippenbalsem met rozenbottel zorgt voor zachte en verleidelijke lippen. Ingrediënten 50 ml koolzaadolie 7 g bijenwas 1 tl rozenbottelpuree 1 tl honing 2-3 druppels vitamine E Bereiding Verwarm de olie en bijenwas langzaam tot de was is gesmolten. Roer voorzichtig de rozenbotelpuree en daarna de honing erdoorheen. Voeg de Lees verder

lippenbalsem maken

Koekjes met rozemarijn en pijnboompitten

Deze koekjes zijn écht onweerstaanbaar. Probeer het zelf maar! Ingrediënten 250 g bloem snufje fijn (zee)zout 150 g roomboter 100 g suiker zest van 1/2 citroen 100 g pijnboompitten, geroosterd en grof gehakt 1 tl rozemarijn, fijngehakt Bereiding koekjes met rozemarijn en pijnboompitten Meng bloem en zout door elkaar in een kom. Mix in een Lees verder

rozemarijnkoekjes

Gezichtsmasker van hazelnoot maken

Een schraal en rood geworden gezicht door de kou? Dit masker verzacht de huid. En het leuke is, je kunt het zelf maken. Ingrediënten gezichtsmasker 1 el hazelnootolie 1 el druivenpitolie 4 el roomkwark 1 el gemalen hazelnoten Bereiding Meng de oliën zorgvuldig met de roomkwark en de gemalen hazelnoten. Wanneer je last hebt van Lees verder

hazelnootmasker

Thee tegen hoesten

Een aanhoudende hoest is vermoeiend en pijnlijk. Verzacht de hoest met deze lekkere thee.  Kruiden zoals tijm, salie en koningskaars werken goed tegen een vervelende hoest. Droog het blad, verpulver het en doe elk drie snufjes van de genoemde kruiden met een snufje sleutelbloem en een snufje anijs in een theezakje. Laat het 5 tot Lees verder

thee tegen hoest

LandIdee februari/maart 2017

De eerste LandIdee van 2017 ligt vanaf 11 januari weer in de winkel, met o.a. heerlijke winterbloeiers, verrassende recepten met zuurkool en een gezonde lunch voor in de schooltas of naar het werk.  Ook in deze LandIdee: Brocante met een stoere twist Brocante met een stoere twist en een vrouwelijke knipoog. Zo omschrijft Erna Arts haar Lees verder

LandIdee 1 februari maart 2017

Recept biscuitrol

Een biscuit hoeft niet altijd in een bakvorm gebakken te worden. Als je een grote dunne plak op een bakplaat bakt, kun je die insmeren met een vulling en oprollen. Deze biscuitrol van  chocoladebiscuit met abrikozenjam en vanillebotercrème is heerlijk fris en romig. Als er verse abrikozen verkrijgbaar zijn, kun je hier ook nog wat Lees verder

biscuitrol

Gekruide wortelgroentensoep

Deze rijke wortelgroentensoep hoort in het midden van de tafel, met familie en vrienden eromheen. Veel van de gebruikte specerijen staan bekend om hun goede werking op de stofwisseling en het immuunsysteem. Ingrediënten wortelgroentensoep 1 rode ui, in plakjes 1 teentje knoflook, fijngehakt 2 middelgrote wortelen, geschild en in blokjes van 2 cm ½ eetlepel Lees verder

soep

Mexicaanse posole verde (feestsoep)

Er zijn momenten waarop soep een centrale plaats verdient en ik kan me niets mooiers bedenken dan een grote pan met deze levendige en verkwikkende feestsoep, met alle verschillende garneringen ernaast. Het is de perfecte soep voor een feestje!  Ingrediënten feestsoep 2 kleine kipfilets (ongeveer 300 g) 400 ml kippenbouillon 650 g tomatillo’s, papierachtig vel Lees verder

feestsoep

Oliebollen bakken

De lekkerste oliebollen bak je natuurlijk gewoon zelf! Ingrediënten 100 g rozijnen 50 g krenten (voor echte liefhebbers: 100 g) 1 kommetje lauwwarm water 500 ml melk 1 ei 1 zakje gedroogde gist 500 g bloem 1 tl zout onmisbaar: poedersuiker Ook nodig: Olie (Frituur)pan IJsschep Bereiding oliebollen Laat de krenten en rozijnen ongeveer een Lees verder

oliebollen bakken

Appelbeignets met poedersuiker

Een fruitig-zurige kern, omhuld met een zoet knapperig deegjasje: appelbeignets! Wil je deze klassieker thuis maken? We hebben het recept voor je. Dit recept is geschikt voor 4-6 personen. Ingrediënten 3 grote zurige appels 2 eieren 200 g bloem 300 ml droge witte wijn 2 el gesmolten boter 1 mespunt vanillemerg zout 1 el suiker Lees verder

appelbeignets

In chocolade gedoopte frambozenkaramel maken

Als je een karamel wilt maken die fris en niet zo machtig is, maak dan deze frambozenkaramel. Frambozen en karamel gaan geweldig samen. De krokante gevriesdroogde frambozen steken mooi af tegen de taaie consistentie van de karamel. Ingrediënten voor ca. 14 stuks: ca. 250 g verse frambozen 2 dl slagroom 40 g boter 270 g Lees verder

Frambozenkaramel

Kerstkoekjes bakken

Mmmm, deze sterretjes zijn écht onweerstaanbaar. Daarnaast zien ze er ook nog eens heel feestelijk uit. Dit recept is geschikt voor circa 100 koekjes. Ingrediënten kerstkoekjes Voor het deeg 150 g gepelde amandelen 350 g bloem 1 ei 1 snufje zout 1 tl kaneel 180 g zachte boter 130 g suiker 2 el vanillesuiker bloem Lees verder

kerstkoekjes bakken

Recept kersttulband

Ziet deze tulband er niet feestelijk uit? Leuk voor het kerstontbijt! Ingrediënten 100 g sukade 100 g rozijnen 100 g blanke rozijnen 4 eieren 250 g witte basterdsuiker 250 g boter (kamertemperatuur) 250 g zelfrijzend bakmeel 2 zakjes vanillesuiker Voor het glazuur 100 g poedersuiker 1 el water Bereiding kerststulband Verwarm de oven voor op Lees verder

tulband glazuur kerst

Kerstkoekjes bakken: sinaasappel-kaneel-sterren

Kerstkoekjes ruiken heerlijk, maar dat niet alleen; ze smaken ook verrukkelijk! Dit recept is geschikt voor circa 100 koekjes. Ingrediënten Voor het deeg 150 g gepelde amandelen 350 g bloem 1 ei 1 snufje zout 1 tl kaneel 180 g zachte boter 130 g suiker 2 el vanillesuiker bloem voor het werkblad Voor de versiering Lees verder

kerstkoekjes met glazuur

Recept toefjestaart pistache-framboos-citroen

Maak zelf deze heerlijke én mooie toefjestaart voor de feestdagen! Je maakt de toefjes van meringue.  Ingrediënten Voor de meringue 6 eiwitten 2 mespunten zout 200 g suiker 20 druppels citroensap 200 g poedersuiker, gezeefd gele, rode en groene voedingskleurstof (gel of pasta) Voor de room, coulis en decoratie ½ portie zelfgemaakte lemon curd of Lees verder

toefjestaart

Recept gevulde speculaas

Voor de echte liefhebbers, de lekkerste gevulde speculaas! Ingrediënten 60 g bruine basterdsuiker 100 g zelfrijzend bakmeel snufje zout 1 el speculaaskruiden (of koekkruiden) 75 g boter (op kamertemperatuur) 1 el melk 1 ei 150 g amandelspijs 1 tl citroenschilrasp eventueel amandelen voor de garnering Voorbereiding gevulde speculaas Zeef de basterdsuiker, het zelfrijzend bakmeel, het Lees verder

gevulde speculaas

Recept tiramisu sinterklaastaartjes

Met deze tiramisu sinterklaastaartjes wordt het heerlijk avondje nog lekkerder! Dit recept is geschikt voor circa 6 kleine taartjes. Ingrediënten beetje boter 2 eierdooiers 2 el kristalsuiker scheutje citroensap 250 g mascarpone circa 150 g kruidnoten circa 50 g cappuccinokruidnoten half kopje sterke koffie of espresso eventueel wat cacaopoeder voor de garnering Bereiding tiramisu sinterklaastaartjes Lees verder

tiramisu sinterklaastaartje

Recept pepernoten

Pepernoten worden vaak verward met de knapperige kruidnootjes. Maar als je de échte pepernoten wilt maken, ga dan voor deze: Ingrediënten pepernoten 250 g vloeibare honing of schenkstroop 1 ei 1 el speculaaskruiden of koekkruiden 1 tl gemalen anijszaad snufje zout 300 g zelfrijzend bakmeel Bereiding pepernoten Meng de honing (of stroop), ei, speculaaskruiden, anijszaad Lees verder

recept pepernoten

Schorseneren in kaassaus

Schorseneren worden een echte delicatesse wanneer je ze serveert met kaassaus. Dit recept is geschikt voor 4 personen. Ingrediënten 1 citroen (sap) 800 g schorseneren 750 ml groentebouillon zout 100 ml droge witte wijn 200 g versgeraspte kaas (bijvoorbeeld Emmentaler en Gruyère) 1 tl maïzena 2 cl vruchtenbrandewijn 2 el vers gehakte kervel peper uit Lees verder

schorseneren

Witte kool

Witte kool is een echte wintergroente: rijk aan vitamines en vol aroma… net als met savooiekool kun je ook met witte kool tal van heerlijke gerechten bereiden, die je helpen om de wintertijd gezond door te komen. Witte kool smaakt veel frisser dan savooiekool. De stevige lichtgroene bladeren die de dichte zware kern omsluiten zijn Lees verder

witte kool

Wittekoolsalade met spek

Deze wittekoolsalade is een heerlijke winterse salade boordevol vitamines. Zodat je de wintertijd gezond doorkomt! Voor 4 personen Ingrediënten wittekoolsalade 1 kleine witte kool (circa 1 kg) zout 1 ui 120 g gerookt spek 2 el plantaardige olie 3-4 el witte wijnazijn 100 ml vleesbouillon 1-2 tl komijn peper (uit de molen) dilletopjes voor de Lees verder

wittekoolsalade

Klassieke pavlova: passievrucht-yoghurt en sesam

Met deze klassieke pavlova verras je iedereen! Hij ziet er niet alleen prachtig uit, het is ook een echte traktatie. Dit recept is geschikt voor een springvorm van 20 centimeter. Bereidingstijd: 40 minuten ǀ Baktijd: 2 uur Ingrediënten Voor de meringue 3 eiwitten mespunt zout 100 g suiker 10 druppels citroensap 100 g poedersuiker (gezeefd Lees verder

pavlova

Basisrecept Franse meringue

Als basis voor een pavlova kun je een Franse meringue (eiwitten + fijne kristalsuiker) of een Italiaanse meringue (eiwitten + suikersiroop) nemen. De Franse meringue is het makkelijkst en snelst te bereiden. Een goede meringue is zacht van binnen en krokant van buiten. Heerlijk! Tip Was de mengkom van de keukenmachine of mixer eerst heel Lees verder

meringue

De wereld van de stroopwafel

‘De wereld van de stroopwafel, het beroemde koekje waaraan je blijft plakken!’ is een ongelooflijk leuk boek, vol heerlijke recepten, bijzondere verhalen en veel fun! Speciaal voor Landidee selecteerden de auteurs van dit unieke boek twee heerlijke recepten met stroopwafels. Combineer stroopwafels bijvoorbeeld maar eens met geitenkaas of cranberry’s! Smaakt het naar meer, bestel dan het Lees verder

Wereld van de stroopwafel

Terschellinger Cranberrystroopwafels

De heerlijke zoete stroop in combinatie met de ietwat zure cranberry’s maken dit recept tot een echte smaaksensatie. Ingrediënten cranberrystroopwafels voor 30 grote (8 cm ø) of 55 kleine stroopwafels (5,5 cm ø) 200 g roomboter 100 g witte basterdsuiker 1 snuf zout 1 ei 50 ml melk 3 g bakpoeder 400 g tarwebloem ¼ Lees verder

Cranberrystroopwafel

Recept cranberrystroop

Ooit gehoord van cranberrystroop? Lekker op een pannenkoek én tussen een stroopwafel.  Ingrediënten cranberrystroop 250 g blanke stroop of agavesiroop 100 g kristalsuiker 70 ml water 30 g boter 200 g cranberry’s (vers of ingevroren) 2 g kaneelpoeder Bereiding cranberrystroop Smelt de stroop, kristalsuiker, het water en de boter in een pannetje totdat de suiker Lees verder

cranberrystroopwafels

Gesmolten geitenkaas in stroopwafel

Geitenkaas en een stroopwafel, is een combinatie die je misschien niet zo snel verzint. Wij hebben het getest en dit recept is écht ongelooflijk lekker! Het recept komt uit het boek ‘De wereld van de stroopwafel, het beroemde koekje waaraan je blijft plakken!’ Receptuur: Stefan Breuer/Tisa’s  Dit recept is geschikt voor 10 personen Ingrediënten gesmolten Lees verder

geitenkaas in stroopwafel

Appelazijn tegen ontstekingen in de mond

Ontstoken tandvlees, aften of blaasjes op de lippen. Verminder de klachten met appelazijn met kruiden. Ingrediënten appelazijn met specerijen 25 g kruidnagels 25 g salie 25 g tijm 750 ml appelazijn Bereiding appelazijn met kruiden Doe alle ingrediënten in een fles en laat het mengsel 3-4 weken trekken. Zeef de vloeistof daarna door een koffiefilter Lees verder

appelazijn

Recept chrysanten cheesecake

Chrysanten zijn niet alleen mooi, ze zijn ook nog eens heel lekker. Probeer deze feestelijke chrysanten cheesecake van mooiwatbloemendoen.nl, maar eens!  Ingrediënten chrysanten cheesecake 400 gram volle roomkaas 35 gram gezeefde bloem 150 ml. bio room Snufje zout 150 gram witte fairtrade chocolade fijngehakt 75 gram boter Schil/sap van 2 bio citroenen ½ rol digestive Lees verder

chrysanten cheesecake

Herfstpicknick

De herfst is dé perfecte tijd voor een boswandeling. Geniet nog meer van de prachtige kleuren, door de herfstwandeling te onderbreken met een lekkere herfstpicknick in de frisse buitenlucht! Ga op zoek naar de dikste boom en spreid je picknickkleed uit aan de voet. Met deze recepten, kun je er zeker weer tegen voor het Lees verder

herfstpicknick

Za’atar met pitabroodjes

Za’atar met pittabroodjes is heerlijk als borrelhapje, als bijgerechtje of, zoals ze in Palestina doen, als ontbijt. Ingrediënten za’atar met pitabroodjes 50 g sesamzaadjes 2 el fijngemaakte, gedroogde tijm 2 el sumak, fijngemaakt 1 el komijnpoeder zout naar smaak 2 pitabroodjes olijfolie Sumak Heb je nog nooit sumak gebruikt, dan moet je het zeker eens Lees verder

za'atar

Recept pompoen met tijm

Pompoen hoort echt bij de herfst. Niet alleen als herfstdecoratie, ook op je bord doet pompoen het heel goed! Ingrediënten 1 kleine hokkaido-pompoen paar takjes tijm peper en (zee)zout 3 el olijfolie handje pompoenpitjes Bereiding pompoen met tijm Verwarm de oven voor op 200 °C. Was de pompoen, maar laat de schil zitten. Snijd de Lees verder

pompoen

Recept socca met witte dovenetel

In het kader van ‘Week van de Smaak‘ maakte Leah Groeneweg van Het Bloemenpad afgelopen week iedere dag een recept met producten uit de natuur. ,,Socca is een soort pannenkoek gemaakt van kikkererwtenmeel en komt oorspronkelijk uit Frankrijk. Ik vind socca heerlijk als lunchgerecht samen met gestoofde seizoensgroenten. Je kunt naar hartenlust variëren door er kruiden Lees verder

witte dovenetel

Recept pittige kastanjesoep

Geniet op en top van de herfst met een pittig kastanjesoepje! Dit recept is geschikt voor 4 personen Ingrediënten kastanjesoep 50 g kastanjes (kort gekookt en gepeld)  Let op: gebruik altijd tamme eetbare kastanjes! 100 g kastanjepuree (zelfgemaakt of uit blik) 1 rode ui 1 knoflookteentje 100 g tomaten 1 el olijfolie 200 ml rode Lees verder

kastanjesoep

Recept bramen-kwarktaart

Zin in een heerlijke en makkelijk te maken taart? Kies voor deze bramen-kwarktaart. Dit recept is voor 1 springvorm (circa 26 cm Ø). Ingrediënten 250 g koekjes 100 g zachte boter 8 gelatineblaadjes 400 g bramen  of 200 g bramen en een potje bramenjam 100 g slagroom 800 g magere kwark 100 g suiker ½ Lees verder

bramen - kwarktaart

Bietenhummus met brandnetelzaad

In het kader van ‘Week van de Smaak‘ maakte Leah Groeneweg van Het Bloemenpad afgelopen week iedere dag een recept met producten uit de natuur. ,,Van de brandnetel kun je niet alleen de jonge topjes eten, maar ook het groene (nog onrijpe) zaad. Wees voorzichtig bij het plukken, ook de trosjes kunnen brandharen bevatten. Ris het Lees verder

bietenhummus (3)

LandIdee oktober/november 2016

In LandIdee oktober/november nemen we je mee op avontuur door de natuur met Mike De Roover, laten we je genieten van een prachtig interieur in Limburg. En inspireren we je met leuke herfstdecoraties! Deze LandIdee ligt vanaf 28 september in de winkel en is ook via onze Vipwinkel te bestellen! Ook in LandIdee 6: Op zoek Lees verder

LandIdee oktober-november

Recept vijgenjam

In een zonnige tuin of in een serre/kasje is het goed mogelijk om vijgen te kweken. Soms gaat dat zelfs zo goed dat de oogst behoorlijk groot kan zijn. Heb jij veel vijgen? Maak er dan eens deze heerlijke vijgenjam van! Zo geniet je het hele jaar van de heerlijke zomer. Ingrediënten vijgenjam 1 kilo Lees verder

vijgenjam

Recept perenjam met kaneel

Heerlijk, zo’n rijke perenoogst, maar hoe krijg je ze allemaal opgegeten? Maak er eens deze lekkere perenjam met een vleugje kaneel van. Ingrediënten perenjam 1 kilo peren kaneelstokje 1 kilo geleisuiker citroensap naar smaak Bereiding perenjam Schil een kilo peren en haal eventueel het klokhuis eruit. Snijd de peren in stukjes, doe ze met een Lees verder

perenjam met kaneel maken

Recept appelchutney

Zoete appel met hartig en zuur, en dat alles in één potje: dat is deze heerlijke chutney! Ingrediënten appelchutney (voor ruim 2 l) 500 g appels 500 g uien 300 g tomaten Bereiding appelchutney Schil de appels, maak de tomaten en uien schoon en snijd alles in kleine blokjes. Doe alles samen met een goede Lees verder

appelchutney

Bramenjam maken

Geniet nog heel lang van de heerlijke bramen door er jam van te maken. Dit recept is geschikt voor 5 potjes à 200 ml. Ingrediënten 1 kg bramen 500 g geleisuiker (2:1) kruiden naar smaak, bijvoorbeeld 2 steranijs of 1 vanillestokje Bereiding bramenjam Was de bramen en laat ze uitlekken. Meng ze met de geleisuiker Lees verder

bramenjam maken

Watermeloen-ijsjes maken

Zo wordt het eten van watermeloen wel heel erg feestelijk! Ook kinderen slaan dit ‘ijsje’ zeker niet af.  Wat heb je nodig? 1 of een halve watermeloen (afhankelijk van hoe lekker je ze vindt en met hoeveel mensen je bent) IJsstokjes of tapasprikkers Eventueel (metalen) hartjes mal Scherp mes Zo maak je zelf heerlijke watermeloen-ijsjes Lees verder

watermeloen ijsjes

Recept aubergine-pizza’s

Maak gegrilde aubergines nog lekkerder door er een soort pizzaatjes van te maken! Lekker én binnen een halfuurtje op tafel. Dit recept is geschikt voor circa 8 aubergine-pizza’s Ingrediënten aubergine-pizza’s 1 à 2 aubergines 1 bol mozzarella 2 grote tomaten en een handje cherrytomaatjes 1 blikje tomatenpuree verse basilicum olijfolie zout en peper naar smaak Lees verder

aubergine pizza's

Recept Chili con carne

Chili con carne kun je op smaak brengen met allerlei kruiden, probeer ook eens een keer koriander! Dit recept is geschikt  voor 4 personen. Ingrediënten Chili con carne olijfolie 400 g rundergehakt 2 uien (gesnipperd) 2 teentjes knoflook (fijngehakt) ½ tl chilipoeder 1 tl gemalen komijn 1 tl kaneel 2 paprika’s 1 winterwortel 1 blik Lees verder

koriander

Mosselen: lekker en gezond

Hoewel het seizoen lang is en wij het slechts van midden april tot midden juli zonder moeten doen, wordt er ieder jaar weer reikhalzend naar uitgekeken: mosselen! Mosselen zijn niet alleen ontzettend lekker, ze zijn ook heel erg gezond. Ze bevatten veel vitaminen, mineralen, eiwitten en weinig (onverzadigd) vet. Mosselen koken Mosselen koken is de Lees verder

mosselen

Recept ravioli met salieboter

Salieboter is heerlijk over alle pastasoorten maar het lekkerst over een gevulde pasta zoals tortellini of ravioli met ricotta of een andere kaassoort. Dit recept is geschikt voor 2 personen. Ingrediënten ravioli met salieboter 1 pak verse ravioli à 250 g 125 g gezouten roomboter klein bosje salie Parmezaanse kaas Bereiding ravioli met salieboter Kook Lees verder

ravioli met salieboter

Recept samosa’s

Samosa’s zijn heerlijk als snack of als voorgerecht. Dit recept is geschikt voor 8 snacks. Ingrediënten samosa’s 175 g bloem ½ tl bakpoeder 60 g roomboter, gesmolten snufje zout 125 g kruimige aardappelen 125 g bloemkool 2 worteltjes 1 el boter of olie ½ tl mosterdzaad ½ tl garam masala of kerriepoeder 1 tl fijngemalen Lees verder

samosa's recept

Recept fetasalade

Kerstomaatjes uit eigen tuin of vers uit winkel, watermeloen, paprika en feta. Deze frisse ingrediënten maken deze zomerse fetasalade uit het zomerboek Gezond Gulzig van Lien Willaert tot een echte traktatie. Lekker én zo gemaakt: Dit recept is geschikt voor 4 personen Ingrediënten fetasalade 500 g watermeloen in blokjes (de grootste pitten verwijderd) 500 g Lees verder

Lien_Zomer_630

Gegrilde groenten

Zin in een gezonde en frisse maaltijd? Ga voor gegrilde groenten! In de zomer kun je gegrilde groenten zowel warm als koud eten. Dit recept is geschikt voor 6 personen Ingrediënten voor gegrilde groenten 1 aubergine 1 courgette 250 g groene asperges 2 gele paprika’s 1 prei 250 g kerstomaatjes 4 el olijfolie 1 el Lees verder

gegrilde groenten

Recept kruidensla met Oost-Indische kers, borage en kamille

Kruiden zijn gezond, maar ook heel lekker! Maak zelf eens deze frisse kruidensla met Oost-Indische kers, borage en kamille. Dit recept is geschikt voor 3 tot 4 personen Ingrediënten kruidensla 1 flinke kropsla (zoals eikenbladsla of ’Wonder der Vier Jaargetijden’) 1 lente-uitje, fijngehakt 3-4 el olie 1 el dragonazijn zout en peper naar smaak 3 Lees verder

kruidensalade

Bosbessensmoothie

Maak van bosbessen eens een heerlijke smoothie! Lekker én gezond! Dit recept is geschikt voor 4 porties Ingrediënten 300 g bevroren bosbessen 1 banaan 300 ml yoghurt 300 ml melk honing 50 g ongezouten pistachenoten Bereiding bosbessensmoothie Meng de yoghurt en de melk in de blender, voeg de banaan en de bosbessen toe (houd er Lees verder

smoothie bosbessen

Recept muffins met kersen en macadamianoten

Deze vrolijke muffins met kersen en macadamia’s zijn heerlijke zomergebakjes, die je natuurlijk zelf maakt! Dit recept is geschikt voor 12 muffins Ingrediënten 50 g boter, gesmolten 250 g bloem 60 g suiker 2,5 tl bakpoeder 2 eieren 1,5 dl melk snufje zout 100 g macadamianoten 75 g gedroogde kersen poedersuiker eventueel: kleine reep witte Lees verder

muffin

Recept Abrikozencrumble

Abrikozen zijn heerlijke frisse zomervruchten! Vooral verwerkt in deze crumble zijn de vruchten een echte traktatie. Ingrediënten abrikozencrumble 12 grote abrikozen 50 g suiker 125 g bloem 125 g fijne kristalsuiker 125 g amandelpoeder 175 g koude boter ondiepe ovenschaal  Bereiding abrikozencrumble Verwarm de oven voor op 200 °C. Ontpit de rijpe abrikozen en snijd Lees verder

abrikozen

Recept pavlova met vers fruit

Wat eiwitten en vers fruit: het zijn de basisingrediënten van een heerlijke zomerse pavlova! Feestelijk en zo gemaakt! Ingrediënten pavlova 6 eiwitten snufje zout 350 g kristalsuiker 1 el maizena 3 el siroop (smaak naar keuze) Eventueel 1 el (frambozen)azijn Ingrediënten voor de garnering 500 ml slagroom 1 el suiker 350 g vers fruit Eventueel 2 el Lees verder

pavlova

Recept frisse salade met aardbeien en spinazie

Een salade smaakt in de zomer op zijn best. Vooral deze heerlijke frisse salade met aardbeien! In combinatie met de zachte smaak van feta is het een echte traktatie. Lekker als lunch of als bijgerecht. Ingrediënten 150 gram walnoten 450 gram verse spinazie eventueel wat blaadjes sla of als je het lekker vindt half om Lees verder

aardbeien in salade

Heerlijke aardbeien

Zoet op een taart of als toetje, of voor de verandering eens hartig: de volle smaak van aardbeien is in de zomer bijna niet te evenaren. Vanaf mei, juni lonken de sappige aardbeien met hun fel rode kleur tussen de groene bladeren. Als de zomervruchten rijp zijn, verspreiden ze hun zoete geur in de tuinen Lees verder

aardbeien

Recept vlierbloesemmousse met aardbeien

Een heerlijk verfrissend en zomers recept! Voor 4 personen Ingrediënten 5 witte gelatineblaadjes 300 g yoghurt 100 g kwark 1 mespunt citroenrasp 20 g suiker 50 ml vlierbloesemsiroop 150 ml room 150 g verse aardbeien 50 ml aardbeiensiroop Voor de garnering muntblaadjes witte chocoladevlokken Bereiding Week de gelatine in koud water. Roer de yoghurt met Lees verder

vlierbloesemmousse

Recept papillot van zalm met spinazieroom en venkel

Een barbecue met alleen maar vlees? Nee hoor, ook vis smaakt heerlijk van de barbecue en vooral deze zalm met spinazieroom en venkel!  Ingrediënten 1 sjalot olijfolie witte wijn 1 handje jonge spinazieblaadjes 1 dl culinaire room sap van 1 citroen 4 porties zalmfilet 1 venkel Peper en zout Bereiding papillot van zalm met spinazieroom Lees verder

bbq-recept1

Recept kipbrochette met komkommer-tomaatsalade

Wie wil er nog een stukje kip? Deze heerlijke kipbrochettes slaat niemand over. Zeker niet met een heerlijke frisse komkommer-tomaatsalade! Ingrediënten 5 el olijfolie 4 tomaten 1 komkommer 1 kleine rode ui 15 ontpitte zwarte olijven 20 basilicumblaadjes, gescheurd 3 el verse rozemarijn, geritst & fijngehakt 1 el muntblaadjes,  fijngehakt Grof zeezout en gemalen zwarte Lees verder

bbq-recept

Recept heerlijke pastasalade

Pastasalades zijn makkelijk te maken, lekker en handig om mee te nemen. Of heel smakelijk tijdens een barbecue. Probeer deze heerlijke pastasalade met zongedroogde tomaat, Italiaanse ham, boontjes en mozzarella eens! Ingrediënten (4p) 180 g macaroni 180 g boontjes 8 zongedroogde tomaatjes 1 bol mozzarella 3 plakjes Parmaham Peper en zout 4 el olijfolie Bereiding Lees verder

pastasalade

Bonensalade met radijsjes

Een lekkere frisse bonensalade met radijsjes. Ook heel erg handig om mee te nemen. Bijvoorbeeld voor een picknick! Voor 4 personen Ingrediënten 500 g verse tuinbonen 1 l groentebouillon 5 el citroensap 1 tl zout ¼ tl witte peper 1 tl suiker 3-4 el olijfolie 2-3 lente-uitjes 1 bosje radijs (circa 250 g) 1 handvol Lees verder

radijsjes en bonen

Recept courgette met Parmezaanse kaas

Courgettes zijn gezond, fris en lekker op de barbecue. Vooral wanneer je ze bestrooit met Parmezaanse kaas! Misschien vind je de afbeelding er niet zo aantrekkelijk uitzien, het is toch zeker het proberen waard! Ingrediënten 1 courgette fondueolie (grillolie) Parmezaanse kaas Bereiding courgette met Parmezaanse kaas Snijd de courgette in schijfjes van 1 cm dik. Lees verder

Courgettes met Parmezaanse kaas

Originele gezonde traktaties

Kinderen moet je vaak met kleine trucs verleiden om te eten. Fruit bijvoorbeeld doet het veel beter op een satéstokje, dan gewoon als hele vrucht op een bordje. Voor wat leuke ideeën 7 originele gezonde traktaties met fruit op een rij: 1. Ziet deze egel er niet geweldig uit? Je maakt hem zelf van een Lees verder

Egel van fruit

Recept Jordgubbstarta (aardbeientaart)

In Zweden vieren ze de langste dag van het jaar, ofwel Sintj-Jan,  met deze verrukkelijke taart. Ze noemen de taart Jordgubbstarta (aardbeientaart), natuurlijk omdat hij er zo schitterend uitziet door de overheerlijke zomerkoninkjes! Dit recept is afkomstig uit het boek Zalig Zoet van Vanessa van Koppen, Forte Culinair. Ingrediënten Jordgubbstarta Voor de cake 200 g bloem Lees verder

Jordgubbstarta

Recept pinksterbollen

Pinksterbollen zijn heerlijke bollen die ook wel luilakbollen genoemd worden, omdat ze met luilak – zaterdag voor Pinksteren gemaakt worden. Ze bestaan al sinds de 17de eeuw, maar waar het gerecht precies vandaan komt is onduidelijk. Je eet ze met stroop en boter.Gemakkelijk te maken en erg lekker!  Dit recept is afkomstig uit het boek Lees verder

recept pinksterbollen

Recept waterkerssalade met halloumi en appel

Een heerlijke waterkerssalade: ietwat pittig, romig en lekker fris! Je maakt de salade in circa 20 minuten. Dit recept is geschikt voor 4 personen Ingrediënten 200 g waterkers 3 appels (bijv. Golden Delicious) 1-2 el limoensap, 2 el druivenpitolie 1 tl middelscherpe mosterd 1 tl honing 3-4 el appelazijn zout 400 g halloumi peper (uit Lees verder

waterkerssalade

Recept oranjetompouces

Vandaag gaan we voor heerlijke oranjetompouces. Koningsdag moet immers gevierd worden! Dit recept is voor 4 personen. Ingrediënten 4 plakjes bladerdeeg 2 el custardpoeder 70 g witte basterdsuiker 2 eidooiers 250 ml volle melk 100 g poedersuiker 1 eiwit ½ el water ½ el sinaasappel- of citroensap Oranje kleurstofdruppels/stift of fijngemalen oranje hagelslag Slagroom voor Lees verder

oranjetompouces--shuttersto

Recept kip en aardappeltjes met rozemarijn

Zin in een keer wat anders? Probeer dan dit heerlijke recept met kip, aardappeltjes en rozemarijn uit de oven. Geserveerd met gestoomde broccoli is het een echte traktatie! Dit recept is geschikt voor 4 personen Ingrediënten 8 drumsticks of 4 kippenpoten 1 kg vastkokende kleine aardappeltjes 100 ml olijfolie 1 el rozemarijn 1 el verse Lees verder

recept kip en aardappels met rozemarijn

Recept muntijs met chocolade

Muntijs is en lekker fris ijsje! Voor het maken van dit ijs heb je wel een ijsmachine nodig. Ingrediënten 5 takjes munt, plus wat extra voor de garnering 75 g pure chocolade 250 ml slagroom 500 ml volle melk 150 g suiker Bereiding muntijs met chocolade Haal de blaadjes los en wrijf ze in een Lees verder

muntijs maken

Asperges schillen

Het schillen van asperges moet zorgvuldig gebeuren; slecht geschilde asperges zijn namelijk erg vezelig en vaak bitter van smaak. Daarom wat handige tips! Asperges schillen doe je met een dunschiller. Van boven naar beneden schillen Schil asperges altijd van boven naar beneden. Bij groene asperges schil je alleen het onderste derde deel, bij witte begin Lees verder

asperges schillen

Om onze website optimaal te laten functioneren maken wij gebruik van cookies (voor meer info, bekijk ons cookiebeleid) cookiebeleid

Cookies zijn kleine tekstbestanden die gebruikt worden om een internetgebruiker te herkennen. Tevens worden cookies gebruikt om internetpagina's beter te laten functioneren en beter af te stemmen op de voorkeuren van gebruikers. Cookies zijn geen programma's die op het systeem van een gebruiker draaien en bestanden kunnen beschadigen. Alle websites van Vipmedia maken gebruik van 'cookies' om u te helpen bij het aanmelden bij diensten en om uw internetgebruik te vergemakkelijken. Een van de belangrijkste doelen van cookies is dat uw instellingen en andere gegevens op uw computer worden opgeslagen. Hiermee bespaart u tijd omdat u niet elke keer dezelfde informatie hoeft op te geven. Ook kan er voor u persoonlijk aangepaste inhoud en relevante informatie worden weergegeven bij de volgende keer dat u deze websites bezoekt. U kunt cookies accepteren of weigeren. De meeste webbrowsers accepteren cookies automatisch, maar als u dat wilt, kunt u meestal de instellingen van de browser wijzigen zodat deze cookies weigert. Als u ervoor kiest cookies te weigeren, kunt u zich mogelijk niet aanmelden bij andere interactieve functies van websites of diensten van Vipmedia die afhankelijk zijn van cookies, of kunt u die functies niet gebruiken. Veel van de websites en online diensten die wij en onze partners aanbieden, zijn afhankelijk van advertenties. Wij tonen advertenties op onze eigen websites. We geven echter ook andere bedrijven die reclame maken, zoals google en reclamenetwerken, toestemming om te adverteren op onze websites. Deze bedrijven kunnen u de mogelijkheid geven gerichte advertenties te selecteren op basis van hun cookies. U kunt via www.youronlinechoices.eu/nl (bij 'Veelgestelde Vragen') aangeven dat u niet wil dat door uw surfgedrag inzicht wordt gegeven in uw interesses. Dat kan zelfs op bedrijfsniveau.

Sluiten