Rubriek - Recepten

Recept kruidnootjes

Kruidnootjes maak je natuurlijk zelf, al is het alleen al voor de heerlijke geur!  Dit recept is geschikt voor circa 50 kruidnootjes. Ingrediënten kruidnoten 50 gr zelfrijzend bakmeel 25 gr bruine basterdsuiker 25 gr boter (op kamertemperatuur) 1 el melk circa 2 tl koekkruiden (speculaaskruiden) eventueel een snufje zout Bereiding kruidnootjes Verwarm de oven voor Lees verder

recept kruidnoten

Ricottataart met marsepein

Deze Italiaanse ricottataart met marsepein is onweerstaanbaar! Geen taart gedecoreerd met marsepein, maar een taart met marsepeinen vulling. Leuke taart voor Sinterklaas. Is weer eens wat anders dan de marsepein aardappeltjes. Zeker weten dat je hiermee scoort op 5 december! Bereiding: 20 minuten. Bakken: 20-25 minuten Benodigdheden voor een taart van  Ø 20 cm 200 Lees verder

Pastinaakchips maken

Pastinaak is een heel gezonde wintergroente. Met zijn ietwat zoete smaak leent hij zich perfect voor het maken van deze heerlijke chips! Pastinaakchips maken is niet moeilijk. De wachttijd van het bakken in de oven duurt het langst, de bereiding kost je niet meer dan 5 tot 10 minuten. Ook leuk om samen met kinderen Lees verder

pastinaakchips maken

Rozenbottelthee maken

Rozenbottels zijn niet alleen heel sfeervol in de herfst. Ze zijn ook heel erg lekker én gezond! Ze zitten boordevol mineralen waaronder kalium, fosfor en ijzer. Dus, waar wacht je nog op? Zet het water maar op, het is tijd voor rozenbottelthee! Rozenbottelthee maken is heel makkelijk, zie onderstaande stappen: Pluk wat rozenbottels. Aan een Lees verder

rozenbottelthee

LandIdee Kerstspecial nú in de winkel!

De Kerstspecial van LandIdee is er weer: sparkle all the way! Decoreer met schatten uit het bos, smikkel met een smaakvol feestmenu en hang de quote pagina’s aan de muur!  De Kerstspecial van LandIdee ligt vanaf donderdag 12 oktober in de winkel en is ook te bestellen in de Vipwinkel!     Enkele highlights uit de Kerstspecial van Lees verder

landidee kerstspecial

Pompoen als tussendoortje

Pompoen is een echte herfst-icoon. Maar naast dat deze vrucht leuk is voor de sier, kun je er een heleboel dingen mee doen. Een scrub, gezichtsmasker of dus als tussendoortje. Benieuwd? Lees dan verder. Voedzame pompoenpitten De pompoen is vanwege de gezonde stoffen al sinds de oudheid veel meer dan enkel een levensmiddel. Ook de Lees verder

Pompoen als tussendoortje

Tijd voor een herfstpicknick

Wil je de zomer nog niet vaarwel zeggen en lekker buiten genieten? Wat dacht je van een herfstpicknick! Wij vertellen wat je nodig hebt voor een herfstpicknick tijdens de wandeling. Voorbereiden op de herfst Een herfstpicknick is dé ideale activiteit om de herfst in te luiden. De picknick kan je houden tijdens een herfstwandeling, maar Lees verder

Tijd voor een herfstpicknick

Pompoen als ingrediënt voor beautyproducten

Pompoenen kun je voor veel dingen gebruiken. Ze zijn niet alleen erg sfeervol als herfstdecoratie, of lekker in gerechten, maar ook nog eens heel geschikt als beautyproduct. Pompoen als reinigingswater Het sap uit het vruchtvlees en de schil van pompoenen is rijk aan werkzame stoffen. Pompoensap heeft een hoog gehalte aan kalium en magnesium. Om Lees verder

Pompoen als ingrediënt voor beautyproducten

Pompoensap maken

Pompoenen worden vaak gebruikt als sierobject, maar je kunt er veel meer mee doen. Zoals pompoensap maken. Het sap uit het vlees en de schil van pompoenen is rijk aan werkzame stoffen, die waardevol zijn voor de gezondheid. Zelf sap winnen Het sap zelf winnen is niet gemakkelijk. Als je het wilt proberen, lukt dat Lees verder

Pompoensap maken

Recept pompoenpannenkoeken

Zin in iets zoets, maar ook iets gezonds? Probeer deze pompoenpannenkoeken! Dit Antilliaans recept smaakt lekker op warme en koude dagen. Ingrediënten 500 g pompoen snufje zout 2 eieren 200 g bloem 200 ml melk 1 el kaneelpoeder 1 el bakpoeder 3 el suiker ca 100 g rozijnen (naar smaak) voor het bakken: 1 el Lees verder

pompoenenpannenkoek

Recept vlierbessenpannenkoekjes

Recept voor vlierbessenpannenkoeken. Vlierbessenpannenkoekjes zijn heel lekker én gezond! Vlierbessen oogst je in september.  Ingrediënten vlierbessenpannenkoekjes 150 g volkorenmeel 125 g tarwebloem 3 el (riet)suiker 3 tl bakpoeder ½ tl zout ½ tl gemalen kaneel 375 ml karnemelk 2 eieren 40 g boter, gesmolten en wat afgekoeld 150 g vlierbessen olie voor bakken Bereiding vlierbessenpannenkoekjes Meng Lees verder

vlierbessen

Recept: Gelei van Japanse sierkwee met steranijs

Japanse sierkwee is niet alleen een sierlijke struik in de tuin, hij is ook nog eens heel nuttig. De vruchten zijn namelijk ook nog eens erg lekker om dit gelei recept mee te maken!  Ingrediënten 1 kg vruchten van Japanse sierkwee 1 l water 2 stuks steranijs 1 pakje Marmello 300 g suiker Bereiding Snijd Lees verder

Gelei van Japanse sierkwee met steranijs

Recept: gegrilde groenten

Gegrilde groenten zijn een goed idee om de oogst uit de je moestuin te verwerken! Ook is het lekker gezond. Dit receptje is goed voor 6 personen. Ingrediënten 1 aubergine 1 courgette 250g groene asperges 2 gele paprikas 1 prei 250g kerstomaatjes 4 el olijfolie 1 el ba 1 el balsamicoazijn 6 el fijngesneden verse Lees verder

Recept: gegrilde groenten

Gedroogde cherrytomaatjes op olie

Gedroogde cherrytomaatjes op olie zijn een lekkere toevoeging aan allerlei gerechten of als hapje bij de borrel! Dit recept is geschikt voor 4 potjes (à circa 250 gram) Ingrediënten 1-2 handvol kruiden (bijv. oregano, rozemarijn) 2 kg cherrytomaatjes zeezout peper uit de molen 3-4 takjes tijm 3-4 teentjes knoflook 8 verse laurierbladeren circa 250 ml Lees verder

gedroogde cherrytomaatjes op olie

Recept klassieke appeltaart

Eigenlijk kan geen enkel gebak tippen aan de klassieke appeltaart! Ingrediënten voor appeltaart 80 g rozijnen 300 g bloem 100 g witte basterdsuiker snufje zout 200 g koude roomboter 1 ei 2 el ijswater 50 g paneermeel 8 zure appels (bijv.goudreinet) 100 g kristalsuiker 2-3 tl kaneel of koekkruiden 2-3 el custardpoeder kneepje citroensap 4 Lees verder

recept appeltaart

Zelf ijsjes maken

IJsjes eten is altijd een feest! Vooral deze zelfgemaakte ijsjes zijn om je vingers bij af te likken. En ook nog eens heel gezond.   Benodigdheden voor 6 ijsjes: vormpjes en stokjes circa 250 – 300 g (volle) yoghurt of sap circa 250 – 300 g fruit eventueel 2 el (poeder)suiker, stevia of maak de Lees verder

frambozenijsjes

Zelf ijskoffie maken

IJskoffie is heerlijk in de zomer!  Er zijn verschillende manieren om dit lekkere drankje zelf te maken, wij lichten er een aantal voor je uit.   Benodigdheden ijskoffie: koffiezetapparaat ijsklontjesvorm (eventueel in de vorm van staafjes) volle melk eventueel suiker, ijs en slagroom, chocolade of -karamelsaus. Zelf ijskoffie maken, recept 1: Zet een sterke kop Lees verder

ijskoffie maken

Quiche met courgette en tomaat

Een quiche is altijd lekker! Zowel voor een feestje als voor bij de maaltijd. Met courgette en tomaat is dit een heerlijk recept voor de zomer.   Ingrediënten quiche 5 plakjes bladerdeeg (voor hartige taart) 4 eieren 250 milliliter room of melk rode ui in stukjes 1 courgette in plakjes 2 tomaten in plakjes handje Lees verder

Quiche

Dessert met kersen

Op zoek naar een makkelijk, maar heerlijk dessert! Maak dit lekkere dessert met kersen, limoen en mascarpone. Dit dessert is geschikt voor 4 personen. Ingrediënten  500 g mascarpone 400 g yoghurt 40 g suiker 40 ml hazelnootsiroop 1 vanillestokje 400 g verse zoete kersen 2 biologische limoenen 80 ml aardbeienpuree 40 g verse munt of Lees verder

dessert met kersen

Recept courgettesoep

Eind juni kun je de eerste courgettes oogsten. Maak van je oogst deze heerlijke courgettesoep, makkelijk, lekker én gezond! Dit recept is geschikt voor 4 personen Ingrediënten 2 courgettes 1 ui teentje knoflook 2 el boter of olijfolie 700 ml kraanwater 2 groentebouillontabletten 100 g roomkaas zout en peper naar smaak Bereiding courgettesoep Was de Lees verder

courgettesoep

Water met fruit en kruiden

Water, veel water… dat vraagt ons lichaam dagelijks, vooral met warm weer is het heerlijk! Water wordt nog lekkerder én gezonder met al dit fruit en heerlijke kruiden! Anderhalf tot twee liter per dag is een goede richtlijn, drie liter mag. Maar dan wel vérdeeld over de dag; te veel water (lees: liters) in een Lees verder

water met fruit

Jam maken

Jam is lekker op brood, in yoghurt en geeft ook een zelfgebakken taart een heerlijke smaak! Dit basisrecept kun je gebruiken voor allerlei soorten fruit. Dit recept is geschikt voor 6-7 potjes (à 200 ml) Ingrediënten 1 kg vruchten 700 g suiker 3 el citroensap (afhankelijk van hoe zuur de vruchten zijn) Bereiding Zoek de Lees verder

jam maken

Recept komkommersoep

Deze komkommersoep is een heerlijke frisse soep voor warme dagen. Dit recept is geschikt voor 4 personen Ingrediënten 2 komkommers 1 paprika 2 sjalotten 1 el olijfolie 1 bouillonblokje (kip of groente) ½ l water 8 takjes munt (alleen de blaadjes) 125 g crème fraîche peterselie en/of munt naar smaak peper en zout naar smaak Lees verder

komkommersoep

Jam en gelei maken

Jam is de verzamelnaam voor broodbeleg dat van fruit en suiker is gemaakt. Meestal gaat het dan om een bereiding met kleingemaakte vruchten. Confituur bevat grotere stukken fruit dan jam. Gelei wordt van vruchtensap gemaakt en is daarom helder. Dit heb je nodig: grote pan schuimspaan houten pollepel theedoeken zeef trechter potjes met deksel Ingrediënten Lees verder

jam en gelei maken

Vlierbloesemsiroop maken

In juni zien we overal prachtige vlierbloesems. Ze zijn niet alleen mooi, we kunnen er ook nog eens heerlijke siroop van maken. Een heerlijke verfrissing tijdens warme dagen. En leuk om zelf te maken! Dit recept is geschikt voor een liter vlierbloesemsiroop Wat heb je nodig voor vlierbloesemsiroop? Een klein emmertje vol schermen van vlierbloesem Lees verder

vlierbloesemsiroop

Burger met kiemen en tuinkers

Een hamburger koop je tegenwoordig op iedere hoek van de straat, maar de beste burger maak je toch echt zelf. En daarbij mogen kiemen en tuinkers van eigen vensterbank niet ontbreken. Dit recept is geschikt voor 4 burgers Ingrediënten 500 g biologisch gehakt zout en peper 2 rode uien 6 steeltjes koriander lijnzaadolie 4 plakken Lees verder

burger met kiemen en tuinkers

Recept frisse salade met lentegroenten en feta

Deze heerlijke frisse salade laat alle gerechten nog lekkerder smaken! Ingrediënten (4p) 1 bussel groene asperges 1 pakje peultjes 1 pakje groene boontjes 1 krop groene selderij 100 g erwten 1 sjalot Olijfolie 100 g feta Geraspte schil van 1 citroen Verschillende soorten sla en fijngehakte munt Peper en grof zout Bereiding frisse salade met Lees verder

Frisse salade recept bbq

Recept kruimeldeeg

Op zoek naar een goede taartbodem? Maak hem van dit kruimeldeeg! Ingrediënten 250 g bloem 1 snuf zout 60 g fijne tafelsuiker 125 g boter op kamertemperatuur 1 eidooier 40 ml water Bereiding kruimeldeeg Begin met het kruimeldeeg, dit moet twee uur koel weggezet worden en een kwartier voorbakken. Zeef de bloem in een grote Lees verder

kruimeldeeg: taartbodem

Recept BBQ-brood

Een BBQ zonder heerlijk stukje brood is geen echte barbecue. Maak je barbecue nog feestelijker met dit echte BBQ-brood. Ingrediënten Klein rond brood Olijfolie met rode peperbollen en rozemarijn Grof zeezout Verse tuinkruiden (zeker tijm en rozemarijn, oregano en bieslook zijn aangename smaakmakers) Bereiding BBQ-brood Snijd het brood in dambordpatroon tot onderaan door. Snijd de Lees verder

BBQ-BROOD

Recept appeldadeltaart

Wij zijn dol op dadels, zo heerlijk zoet én ook nog eens gezond! Ze maken deze taart tot een van de lekkerste ‘appeltaarten’. Dit recept is geschikt voor 8 personen, met een taartvorm van 26 cm doorsnee Ingrediënten Voor de bodem 250 g bloem, 150 g boter, op kamertemperatuur, 80 g fijne tafelsuiker, 1 snuf Lees verder

appeldadeltaart

Recept appelkaramelwalnotentaart

Je maakt deze taart met appelcompote. In combinatie met karamel en walnoten is het een echte traktatie. De blauwe bessen maken het af! Dit recept is geschikt voor 8 personen, met een taartvorm van 26 cm doorsnee. Ingrediënten Voor het kruimeldeeg (pâte brisée) 250 g bloem 1 snuf zout 60 g fijne tafelsuiker 125 g Lees verder

appelkarameltaart

Hartige muffins met oranje paprika & ham

Zoete muffins zijn bij groot en klein favoriet, maar daar kun je ook een heel smakelijke hartige variant van maken. Toch een beetje zoet van de paprika, maar ook met wat pit door de kaas en olijven. Stop ze eens, als variatie, in de lunchtrommel van je kind(eren) of serveer ze ’s avonds bij een Lees verder

harige muffins

Paprikapannenkoeken met spinazie

Ziet dat er niet feestelijk uit, zo’n oranje pannenkoek? Vul ze naar hartenlust met je favoriete groente, of bak ze met alleen wat kaas of spek.  Ingrediënten 2 oranje paprika’s 300 g bloem 3 eieren 400 ml melk zout peper 1 el olie Voor de vulling: 600 g verse spinazie 100 g zachte geitenkaas handje Lees verder

paprikapannenkoek

LandIdee mei/juni 2017

In LandIdee mei/juni besteden we veel ruimte aan de tuin. Van plukbloemen tot moestuin, er valt nu zoveel te beleven op je eigen stukje grond. Ook geven we je decoratietips voor een tuinfeestje en barbecuerecepten. We zijn zelf op pad gegaan en bezochten de eenvoudige, mobiele camping In het Wijland.  LandIdee mei/juni ligt vanaf 19 april Lees verder

Recept gegrilde kipfilet met salie, knoflook en citroen

Een heerlijk fris, voedzaam en makkelijk recept met salie! Dit recept is geschikt voor 2 personen Ingrediënten Gegrilde kipfilet met salie 2 kleine kipfilets 2-3 el olijfolie 1 teentje knoflook 1 dl droge witte wijn 12 kleine blaadjes salie 1 citroen ½ tl tijm zout en peper Bereiding Gegrilde kipfilet met salie, knoflook en citroen Lees verder

kipfilet met salie

Verhalen over de erwt

Heb je ook op een woensdag drie, in je mond vochtig gehouden, erwtjes in de grond ingegraven? Aan de erwt zijn veel bovennatuurlijke krachten toegeschreven. In de volksmythologie leverde dat mooie verhalen op:   Woensdag Als je ze op een woensdag zaait, gedijen ze beter. Onweer Als je drie erwten in je mond vochtig houdt Lees verder

verhalen over de erwt

Salade met sperziebonen, erwten en peultjes

Een lekkere, frisse en gezonde salade met verse groenten. Zo gemaakt én superlekker! Dit recept is geschikt voor 4 personen Ingrediënten 1 zoete ui 3-4 takjes dragon 300 g jonge sperziebonen 300 g peultjes 300 g verse erwten zout 1 tl mosterdzaadjes 1 el korianderzaadjes 1 tl zwarte komijnzaadjes 2 el druivenpitolie 2 el olijfolie Lees verder

Groene salade

Recept gepekelde komkommer met borage

Gepekelde komkommer met borage is een lekker, gezond én makkelijk hapje voor feestjes of gewoon als tussendoortje! Ingrediënten 1 komkommer* 2 el grof zeezout 10 boragebladeren, in dunne reepjes gesneden 10-20 boragebloemetjes dille ui naar smaak * in de (na)zomer ook heerlijk met zelfgeteelde verse augurken! Bereiding gepekelde komkommer met borage Was de komkommer, droog Lees verder

komkommer met borage

Recept gesuikerde borage (komkommerkruid)

Deze vrolijke, mooie blauwe, gesuikerde bloemetjes van het komkommerkruid (borage) zijn heel decoratief én lekker op taarten, desserts en op brood! Er zijn twee manieren om de bloempjes te suikeren, allebei even goed én even lekker. Ingrediënten gesuikerde borage 20 boragebloemetjes 1 eiwit (van een groot ei) 1 eetlepel water zeer fijne kristalsuiker ook nodig: Lees verder

borage op brood

Bewaarappels

Ook in de winter genieten van je eigen appeloogst? Kies voor bewaarappels! Echte bewaarappels De ene appel is beter te bewaren dan de andere. Vooral zurige appels met een dikkere schil zijn beter te bewaren dan appels met een dunne schil. Rassen zoals Boskoop, Braeburn, Elstar, Cox Orange, Pinova, Jonagold, Jonathan en Topaz staan erom Lees verder

bewaarappels- elstar appel

Verrassende knolselderij

Knolselderij heeft lange tijd in de vergeethoek gezeten, maar is langzaam aan een comeback bezig. En dat is maar goed ook, want deze groente leent zich prima voor allerlei smakelijke gerechten. Selderij wordt in de keuken veel gebruikt. Althans, de bladselderij (voor in de soep), of de stelen van bleekselderij in bijvoorbeeld een salade. Vitamines Lees verder

knolselderij

Recepten met mierikswortel

Mierikswortel geeft een pittige, scherpe smaak aan vlees- en visgerechten en zorgt ook voor een positief neveneffect: hij stimuleert de eetlust en verbetert de spijsvertering. En helpt daarnaast ook nog eens bij hoofdpijn of verkoudheid. Hoe? Zo! Honing van mierikswortel tegen verkoudheid Schil 50 gram verse mierikswortel en rasp de wortel. Meng de rasp met Lees verder

mierikswortel geraspt

Recept lamsstoofpot met aardappelen

Op koude winterdagen valt een stevige, warme maaltijd altijd in de smaak. En wat is er nu gemakkelijker dan een stoofpot? Dit recept is geschikt voor 4-6 personen Ingrediënten 800 g lamsvlees (keukenklaar, zonder been, schouderstuk) 250 g lamsribbetjes (keukenklaar) zout en peper uit de molen 1 tl jeneverbessen, fijn gewreven 2-3 el meel voor Lees verder

lamsstoofpot

Recept dadel-walnotencake

Zin in een lekkere én gezonde hap? Probeer deze dadel-walnotencake! De dadels maken de cake heerlijk smeuïg. Je maakt hem gemakkelijk zelf, al is het alleen al voor de heerlijke geur. Ingrediënten dadel-walnotencake 275 g bloem 2,5 tl bakpoeder 2 tl koekkruiden snufje zout 100 g walnoten 200 g dadels (ontpit) 30 g boter 150 Lees verder

dadel-walnotencake

Warme salade van gebakken groenten

Makkelijk, lekker én voedzaam, dat is deze warme salade van gebakken groenten! Dit recept is geschikt voor 4 personen Ingrediënten 2 gele paprika’s 4 wortels 1 courgette 2 rode bieten 1 broccoli 300 g vastkokende aardappelen 4 el olijfolie 1 el citroensap 2 el sinaasappelsap 1-2 tl honing zout, peper uit de molen ½ tl Lees verder

warme salade van gebakken groenten

Anijs

De zaadjes zijn klein, maar de smaak is geweldig. Dankzij de etherische oliën bezit anijs een weergaloos aroma dat zowel kruidig als zoet is, waardoor je het overal in kunt toepassen. Als je op een anijszaadje bijt, doet de smaak wel wat aan drop denken. Niet zo gek, want ter vervanging van zoethout (ook met Lees verder

anijs

Pikante appelsoep met spek & marjolein

Bij appels denk je misschien eerder aan zoete gerechten, toch is het ook heerlijk om er deze hartige, pikante appelsoep van te maken! Dit recept is geschikt voor 4 personen Ingrediënten 1 ui 250 g knolselderij 5 zurige appels (bijv. Elstar) 1 el boter 200 ml appelwijn circa 800 ml groentebouillon 1 el boter 50 Lees verder

appelsoep

Beschuit met muisjes

Waar kersverse ouders in Vlaanderen hun bezoek trakteren op suikerbonen, staat in Nederlandse jonge gezinnen steevast beschuit met muisjes op tafel. Blauwe bij de geboorte van een jongetje, roze bij een meisje. Deze muisjes zijn anijszaadjes met een suikerlaagje. Al in de middeleeuwen werd de kraamvisite getrakteerd op iets lekkers. Omdat het krijgen van een Lees verder

beschuit met muisjes

Stroopwafeltaart

Heb je zin in iets romigs maar ook iets waar je echt je tanden in kunt zetten? Deze stroopwafeltjestaart biedt uitkomst. De combinatie van de zoete romige roomkaas met slagroom en de harde bite van de stroopwafels is heerlijk. En daarnaast is de taart zo gemaakt. Voor 1 springvorm (circa 22 cm) Je kunt een bestaande biscuitbodem kopen, maar Lees verder

Lippenbalsem maken

Zelf lippenbalsem maken? Dat kan! Deze lippenbalsem met rozenbottel zorgt voor zachte en verleidelijke lippen. Ingrediënten 50 ml koolzaadolie 7 g bijenwas 1 tl rozenbottelpuree 1 tl honing 2-3 druppels vitamine E Bereiding Verwarm de olie en bijenwas langzaam tot de was is gesmolten. Roer voorzichtig de rozenbotelpuree en daarna de honing erdoorheen. Voeg de Lees verder

lippenbalsem maken

Koekjes met rozemarijn en pijnboompitten

Deze koekjes zijn écht onweerstaanbaar. Probeer het zelf maar! Ingrediënten 250 g bloem snufje fijn (zee)zout 150 g roomboter 100 g suiker zest van 1/2 citroen 100 g pijnboompitten, geroosterd en grof gehakt 1 tl rozemarijn, fijngehakt Bereiding koekjes met rozemarijn en pijnboompitten Meng bloem en zout door elkaar in een kom. Mix in een Lees verder

rozemarijnkoekjes

Gezichtsmasker van hazelnoot maken

Een schraal en rood geworden gezicht door de kou? Dit masker verzacht de huid. En het leuke is, je kunt het zelf maken. Ingrediënten gezichtsmasker 1 el hazelnootolie 1 el druivenpitolie 4 el roomkwark 1 el gemalen hazelnoten Bereiding Meng de oliën zorgvuldig met de roomkwark en de gemalen hazelnoten. Wanneer je last hebt van Lees verder

hazelnootmasker

Thee tegen hoesten

Een aanhoudende hoest is vermoeiend en pijnlijk. Verzacht de hoest met deze lekkere thee.  Kruiden zoals tijm, salie en koningskaars werken goed tegen een vervelende hoest. Droog het blad, verpulver het en doe elk drie snufjes van de genoemde kruiden met een snufje sleutelbloem en een snufje anijs in een theezakje. Laat het 5 tot Lees verder

thee tegen hoest

LandIdee februari/maart 2017

De eerste LandIdee van 2017 ligt vanaf 11 januari weer in de winkel, met o.a. heerlijke winterbloeiers, verrassende recepten met zuurkool en een gezonde lunch voor in de schooltas of naar het werk.  Ook in deze LandIdee: Brocante met een stoere twist Brocante met een stoere twist en een vrouwelijke knipoog. Zo omschrijft Erna Arts haar Lees verder

LandIdee 1 februari maart 2017

Recept biscuitrol

Een biscuit hoeft niet altijd in een bakvorm gebakken te worden. Als je een grote dunne plak op een bakplaat bakt, kun je die insmeren met een vulling en oprollen. Deze biscuitrol van  chocoladebiscuit met abrikozenjam en vanillebotercrème is heerlijk fris en romig. Als er verse abrikozen verkrijgbaar zijn, kun je hier ook nog wat Lees verder

biscuitrol

Gekruide wortelgroentensoep

Deze rijke wortelgroentensoep hoort in het midden van de tafel, met familie en vrienden eromheen. Veel van de gebruikte specerijen staan bekend om hun goede werking op de stofwisseling en het immuunsysteem. Ingrediënten wortelgroentensoep 1 rode ui, in plakjes 1 teentje knoflook, fijngehakt 2 middelgrote wortelen, geschild en in blokjes van 2 cm ½ eetlepel Lees verder

soep

Mexicaanse posole verde (feestsoep)

Er zijn momenten waarop soep een centrale plaats verdient en ik kan me niets mooiers bedenken dan een grote pan met deze levendige en verkwikkende feestsoep, met alle verschillende garneringen ernaast. Het is de perfecte soep voor een feestje!  Ingrediënten feestsoep 2 kleine kipfilets (ongeveer 300 g) 400 ml kippenbouillon 650 g tomatillo’s, papierachtig vel Lees verder

feestsoep

Oliebollen bakken

De lekkerste oliebollen bak je natuurlijk gewoon zelf! Ingrediënten 100 g rozijnen 50 g krenten (voor echte liefhebbers: 100 g) 1 kommetje lauwwarm water 500 ml melk 1 ei 1 zakje gedroogde gist 500 g bloem 1 tl zout onmisbaar: poedersuiker Ook nodig: Olie (Frituur)pan IJsschep Bereiding oliebollen Laat de krenten en rozijnen ongeveer een Lees verder

oliebollen bakken

Appelbeignets met poedersuiker

Een fruitig-zurige kern, omhuld met een zoet knapperig deegjasje: appelbeignets! Wil je deze klassieker thuis maken? We hebben het recept voor je. Dit recept is geschikt voor 4-6 personen. Ingrediënten 3 grote zurige appels 2 eieren 200 g bloem 300 ml droge witte wijn 2 el gesmolten boter 1 mespunt vanillemerg zout 1 el suiker Lees verder

appelbeignets

In chocolade gedoopte frambozenkaramel maken

Als je een karamel wilt maken die fris en niet zo machtig is, maak dan deze frambozenkaramel. Frambozen en karamel gaan geweldig samen. De krokante gevriesdroogde frambozen steken mooi af tegen de taaie consistentie van de karamel. Ingrediënten voor ca. 14 stuks: ca. 250 g verse frambozen 2 dl slagroom 40 g boter 270 g Lees verder

Frambozenkaramel

Kerstkoekjes bakken

Mmmm, deze sterretjes zijn écht onweerstaanbaar. Daarnaast zien ze er ook nog eens heel feestelijk uit. Dit recept is geschikt voor circa 100 koekjes. Ingrediënten kerstkoekjes Voor het deeg 150 g gepelde amandelen 350 g bloem 1 ei 1 snufje zout 1 tl kaneel 180 g zachte boter 130 g suiker 2 el vanillesuiker bloem Lees verder

kerstkoekjes bakken

Recept kersttulband

Ziet deze tulband er niet feestelijk uit? Leuk voor het kerstontbijt! Ingrediënten 100 g sukade 100 g rozijnen 100 g blanke rozijnen 4 eieren 250 g witte basterdsuiker 250 g boter (kamertemperatuur) 250 g zelfrijzend bakmeel 2 zakjes vanillesuiker Voor het glazuur 100 g poedersuiker 1 el water Bereiding kerststulband Verwarm de oven voor op Lees verder

tulband glazuur kerst

Kerstkoekjes bakken: sinaasappel-kaneel-sterren

Kerstkoekjes ruiken heerlijk, maar dat niet alleen; ze smaken ook verrukkelijk! Dit recept is geschikt voor circa 100 koekjes. Ingrediënten Voor het deeg 150 g gepelde amandelen 350 g bloem 1 ei 1 snufje zout 1 tl kaneel 180 g zachte boter 130 g suiker 2 el vanillesuiker bloem voor het werkblad Voor de versiering Lees verder

kerstkoekjes met glazuur

Recept toefjestaart pistache-framboos-citroen

Maak zelf deze heerlijke én mooie toefjestaart voor de feestdagen! Je maakt de toefjes van meringue.  Ingrediënten Voor de meringue 6 eiwitten 2 mespunten zout 200 g suiker 20 druppels citroensap 200 g poedersuiker, gezeefd gele, rode en groene voedingskleurstof (gel of pasta) Voor de room, coulis en decoratie ½ portie zelfgemaakte lemon curd of Lees verder

Recept gevulde speculaas

Voor de echte liefhebbers, de lekkerste gevulde speculaas! Ingrediënten 60 g bruine basterdsuiker 100 g zelfrijzend bakmeel snufje zout 1 el speculaaskruiden (of koekkruiden) 75 g boter (op kamertemperatuur) 1 el melk 1 ei 150 g amandelspijs 1 tl citroenschilrasp eventueel amandelen voor de garnering Voorbereiding gevulde speculaas Zeef de basterdsuiker, het zelfrijzend bakmeel, het Lees verder

gevulde speculaas

Recept tiramisu sinterklaastaartjes

Met deze tiramisu sinterklaastaartjes wordt het heerlijk avondje nog lekkerder! Dit recept is geschikt voor circa 6 kleine taartjes. Ingrediënten beetje boter 2 eierdooiers 2 el kristalsuiker scheutje citroensap 250 g mascarpone circa 150 g kruidnoten circa 50 g cappuccinokruidnoten half kopje sterke koffie of espresso eventueel wat cacaopoeder voor de garnering Bereiding tiramisu sinterklaastaartjes Lees verder

tiramisu sinterklaastaartje

Recept pepernoten

Pepernoten worden vaak verward met de knapperige kruidnootjes. Maar als je de échte pepernoten wilt maken, ga dan voor deze: Ingrediënten pepernoten 250 g vloeibare honing of schenkstroop 1 ei 1 el speculaaskruiden of koekkruiden 1 tl gemalen anijszaad snufje zout 300 g zelfrijzend bakmeel Bereiding pepernoten Meng de honing (of stroop), ei, speculaaskruiden, anijszaad Lees verder

recept pepernoten

Schorseneren in kaassaus

Schorseneren worden een echte delicatesse wanneer je ze serveert met kaassaus. Dit recept is geschikt voor 4 personen. Ingrediënten 1 citroen (sap) 800 g schorseneren 750 ml groentebouillon zout 100 ml droge witte wijn 200 g versgeraspte kaas (bijvoorbeeld Emmentaler en Gruyère) 1 tl maïzena 2 cl vruchtenbrandewijn 2 el vers gehakte kervel peper uit Lees verder

schorseneren

Witte kool

Witte kool is een echte wintergroente: rijk aan vitamines en vol aroma… net als met savooiekool kun je ook met witte kool tal van heerlijke gerechten bereiden, die je helpen om de wintertijd gezond door te komen. Witte kool smaakt veel frisser dan savooiekool. De stevige lichtgroene bladeren die de dichte zware kern omsluiten zijn Lees verder

witte kool

Wittekoolsalade met spek

Deze wittekoolsalade is een heerlijke winterse salade boordevol vitamines. Zodat je de wintertijd gezond doorkomt! Voor 4 personen Ingrediënten wittekoolsalade 1 kleine witte kool (circa 1 kg) zout 1 ui 120 g gerookt spek 2 el plantaardige olie 3-4 el witte wijnazijn 100 ml vleesbouillon 1-2 tl komijn peper (uit de molen) dilletopjes voor de Lees verder

wittekoolsalade

Klassieke pavlova: passievrucht-yoghurt en sesam

Met deze klassieke pavlova verras je iedereen! Hij ziet er niet alleen prachtig uit, het is ook een echte traktatie. Dit recept is geschikt voor een springvorm van 20 centimeter. Bereidingstijd: 40 minuten ǀ Baktijd: 2 uur Ingrediënten Voor de meringue 3 eiwitten mespunt zout 100 g suiker 10 druppels citroensap 100 g poedersuiker (gezeefd Lees verder

pavlova

Basisrecept Franse meringue

Als basis voor een pavlova kun je een Franse meringue (eiwitten + fijne kristalsuiker) of een Italiaanse meringue (eiwitten + suikersiroop) nemen. De Franse meringue is het makkelijkst en snelst te bereiden. Een goede meringue is zacht van binnen en krokant van buiten. Heerlijk! Tip Was de mengkom van de keukenmachine of mixer eerst heel Lees verder

meringue

De wereld van de stroopwafel

‘De wereld van de stroopwafel, het beroemde koekje waaraan je blijft plakken!’ is een ongelooflijk leuk boek, vol heerlijke recepten, bijzondere verhalen en veel fun! Speciaal voor Landidee selecteerden de auteurs van dit unieke boek twee heerlijke recepten met stroopwafels. Combineer stroopwafels bijvoorbeeld maar eens met geitenkaas of cranberry’s! Smaakt het naar meer, bestel dan het Lees verder

Wereld van de stroopwafel

Terschellinger Cranberrystroopwafels

De heerlijke zoete stroop in combinatie met de ietwat zure cranberry’s maken dit recept tot een echte smaaksensatie. Ingrediënten cranberrystroopwafels voor 30 grote (8 cm ø) of 55 kleine stroopwafels (5,5 cm ø) 200 g roomboter 100 g witte basterdsuiker 1 snuf zout 1 ei 50 ml melk 3 g bakpoeder 400 g tarwebloem ¼ Lees verder

Cranberrystroopwafel

Recept cranberrystroop

Ooit gehoord van cranberrystroop? Lekker op een pannenkoek én tussen een stroopwafel.  Ingrediënten cranberrystroop 250 g blanke stroop of agavesiroop 100 g kristalsuiker 70 ml water 30 g boter 200 g cranberry’s (vers of ingevroren) 2 g kaneelpoeder Bereiding cranberrystroop Smelt de stroop, kristalsuiker, het water en de boter in een pannetje totdat de suiker Lees verder

cranberrystroopwafels

Gesmolten geitenkaas in stroopwafel

Geitenkaas en een stroopwafel, is een combinatie die je misschien niet zo snel verzint. Wij hebben het getest en dit recept is écht ongelooflijk lekker! Het recept komt uit het boek ‘De wereld van de stroopwafel, het beroemde koekje waaraan je blijft plakken!’ Receptuur: Stefan Breuer/Tisa’s  Dit recept is geschikt voor 10 personen Ingrediënten gesmolten Lees verder

geitenkaas in stroopwafel

Recept pompoen met tijm

Pompoen hoort echt bij de herfst. Niet alleen als herfstdecoratie, ook op je bord doet pompoen het heel goed! Ingrediënten 1 kleine hokkaido-pompoen paar takjes tijm peper en (zee)zout 3 el olijfolie handje pompoenpitjes Bereiding pompoen met tijm Verwarm de oven voor op 200 °C. Was de pompoen, maar laat de schil zitten. Snijd de Lees verder

Appelazijn tegen ontstekingen in de mond

Ontstoken tandvlees, aften of blaasjes op de lippen. Verminder de klachten met appelazijn met kruiden. Ingrediënten appelazijn met specerijen 25 g kruidnagels 25 g salie 25 g tijm 750 ml appelazijn Bereiding appelazijn met kruiden Doe alle ingrediënten in een fles en laat het mengsel 3-4 weken trekken. Zeef de vloeistof daarna door een koffiefilter Lees verder

appelazijn

Recept chrysanten cheesecake

Chrysanten zijn niet alleen mooi, ze zijn ook nog eens heel lekker. Probeer deze feestelijke chrysanten cheesecake van mooiwatbloemendoen.nl, maar eens!  Ingrediënten chrysanten cheesecake 400 gram volle roomkaas 35 gram gezeefde bloem 150 ml. bio room Snufje zout 150 gram witte fairtrade chocolade fijngehakt 75 gram boter Schil/sap van 2 bio citroenen ½ rol digestive Lees verder

chrysanten cheesecake

Herfstpicknick

De herfst is dé perfecte tijd voor een boswandeling. Geniet nog meer van de prachtige kleuren, door de herfstwandeling te onderbreken met een lekkere herfstpicknick in de frisse buitenlucht! Ga op zoek naar de dikste boom en spreid je picknickkleed uit aan de voet. Met deze recepten, kun je er zeker weer tegen voor het Lees verder

herfstpicknick

Za’atar met pitabroodjes

Za’atar met pittabroodjes is heerlijk als borrelhapje, als bijgerechtje of, zoals ze in Palestina doen, als ontbijt. Ingrediënten za’atar met pitabroodjes 50 g sesamzaadjes 2 el fijngemaakte, gedroogde tijm 2 el sumak, fijngemaakt 1 el komijnpoeder zout naar smaak 2 pitabroodjes olijfolie Sumak Heb je nog nooit sumak gebruikt, dan moet je het zeker eens Lees verder

za'atar

Recept socca met witte dovenetel

In het kader van ‘Week van de Smaak‘ maakte Leah Groeneweg van Het Bloemenpad afgelopen week iedere dag een recept met producten uit de natuur. ,,Socca is een soort pannenkoek gemaakt van kikkererwtenmeel en komt oorspronkelijk uit Frankrijk. Ik vind socca heerlijk als lunchgerecht samen met gestoofde seizoensgroenten. Je kunt naar hartenlust variëren door er kruiden Lees verder

witte dovenetel

Recept pittige kastanjesoep

Geniet op en top van de herfst met een pittig kastanjesoepje! Dit recept is geschikt voor 4 personen Ingrediënten kastanjesoep 50 g kastanjes (kort gekookt en gepeld)  Let op: gebruik altijd tamme eetbare kastanjes! 100 g kastanjepuree (zelfgemaakt of uit blik) 1 rode ui 1 knoflookteentje 100 g tomaten 1 el olijfolie 200 ml rode Lees verder

kastanjesoep

Recept bramen-kwarktaart

Zin in een heerlijke en makkelijk te maken taart? Kies voor deze bramen-kwarktaart. Dit recept is voor 1 springvorm (circa 26 cm Ø). Ingrediënten 250 g koekjes 100 g zachte boter 8 gelatineblaadjes 400 g bramen  of 200 g bramen en een potje bramenjam 100 g slagroom 800 g magere kwark 100 g suiker ½ Lees verder

bramen - kwarktaart

Bietenhummus met brandnetelzaad

In het kader van ‘Week van de Smaak‘ maakte Leah Groeneweg van Het Bloemenpad afgelopen week iedere dag een recept met producten uit de natuur. ,,Van de brandnetel kun je niet alleen de jonge topjes eten, maar ook het groene (nog onrijpe) zaad. Wees voorzichtig bij het plukken, ook de trosjes kunnen brandharen bevatten. Ris het Lees verder

LandIdee oktober/november 2016

In LandIdee oktober/november nemen we je mee op avontuur door de natuur met Mike De Roover, laten we je genieten van een prachtig interieur in Limburg. En inspireren we je met leuke herfstdecoraties! Deze LandIdee ligt vanaf 28 september in de winkel en is ook via onze Vipwinkel te bestellen! Ook in LandIdee 6: Op zoek Lees verder

Recept vijgenjam

In een zonnige tuin of in een serre/kasje is het goed mogelijk om vijgen te kweken. Soms gaat dat zelfs zo goed dat de oogst behoorlijk groot kan zijn. Heb jij veel vijgen? Maak er dan eens deze heerlijke vijgenjam van! Zo geniet je het hele jaar van de heerlijke zomer. Ingrediënten vijgenjam 1 kilo Lees verder

vijgenjam

Recept perenjam met kaneel

Heerlijk, zo’n rijke perenoogst, maar hoe krijg je ze allemaal opgegeten? Maak er eens deze lekkere perenjam met een vleugje kaneel van. Ingrediënten perenjam 1 kilo peren kaneelstokje 1 kilo geleisuiker citroensap naar smaak Bereiding perenjam Schil een kilo peren en haal eventueel het klokhuis eruit. Snijd de peren in stukjes, doe ze met een Lees verder

perenjam met kaneel maken

Recept appelchutney

Zoete appel met hartig en zuur, en dat alles in één potje: dat is deze heerlijke chutney! Ingrediënten appelchutney (voor ruim 2 l) 500 g appels 500 g uien 300 g tomaten Bereiding appelchutney Schil de appels, maak de tomaten en uien schoon en snijd alles in kleine blokjes. Doe alles samen met een goede Lees verder

appelchutney

Bramenjam maken

Geniet nog heel lang van de heerlijke bramen door er jam van te maken. Dit recept is geschikt voor 5 potjes à 200 ml. Ingrediënten 1 kg bramen 500 g geleisuiker (2:1) kruiden naar smaak, bijvoorbeeld 2 steranijs of 1 vanillestokje Bereiding bramenjam Was de bramen en laat ze uitlekken. Meng ze met de geleisuiker Lees verder

bramenjam maken

Watermeloen-ijsjes maken

Zo wordt het eten van watermeloen wel heel erg feestelijk! Ook kinderen slaan dit ‘ijsje’ zeker niet af.  Wat heb je nodig? 1 of een halve watermeloen (afhankelijk van hoe lekker je ze vindt en met hoeveel mensen je bent) IJsstokjes of tapasprikkers Eventueel (metalen) hartjes mal Scherp mes Zo maak je zelf heerlijke watermeloen-ijsjes Lees verder

watermeloen ijsjes

Recept aubergine-pizza’s

Maak gegrilde aubergines nog lekkerder door er een soort pizzaatjes van te maken! Lekker én binnen een halfuurtje op tafel. Dit recept is geschikt voor circa 8 aubergine-pizza’s Ingrediënten aubergine-pizza’s 1 à 2 aubergines 1 bol mozzarella 2 grote tomaten en een handje cherrytomaatjes 1 blikje tomatenpuree verse basilicum olijfolie zout en peper naar smaak Lees verder

aubergine pizza's

Recept Chili con carne

Chili con carne kun je op smaak brengen met allerlei kruiden, probeer ook eens een keer koriander! Dit recept is geschikt  voor 4 personen. Ingrediënten Chili con carne olijfolie 400 g rundergehakt 2 uien (gesnipperd) 2 teentjes knoflook (fijngehakt) ½ tl chilipoeder 1 tl gemalen komijn 1 tl kaneel 2 paprika’s 1 winterwortel 1 blik Lees verder

koriander

Mosselen: lekker en gezond

Hoewel het seizoen lang is en wij het slechts van midden april tot midden juli zonder moeten doen, wordt er ieder jaar weer reikhalzend naar uitgekeken: mosselen! Mosselen zijn niet alleen ontzettend lekker, ze zijn ook heel erg gezond. Ze bevatten veel vitaminen, mineralen, eiwitten en weinig (onverzadigd) vet. Mosselen koken Mosselen koken is de Lees verder

mosselen

Recept ravioli met salieboter

Salieboter is heerlijk over alle pastasoorten maar het lekkerst over een gevulde pasta zoals tortellini of ravioli met ricotta of een andere kaassoort. Dit recept is geschikt voor 2 personen. Ingrediënten ravioli met salieboter 1 pak verse ravioli à 250 g 125 g gezouten roomboter klein bosje salie Parmezaanse kaas Bereiding ravioli met salieboter Kook Lees verder

ravioli met salieboter

Recept samosa’s

Samosa’s zijn heerlijk als snack of als voorgerecht. Dit recept is geschikt voor 8 snacks. Ingrediënten samosa’s 175 g bloem ½ tl bakpoeder 60 g roomboter, gesmolten snufje zout 125 g kruimige aardappelen 125 g bloemkool 2 worteltjes 1 el boter of olie ½ tl mosterdzaad ½ tl garam masala of kerriepoeder 1 tl fijngemalen Lees verder

samosa's recept

Recept fetasalade

Kerstomaatjes uit eigen tuin of vers uit winkel, watermeloen, paprika en feta. Deze frisse ingrediënten maken deze zomerse fetasalade uit het zomerboek Gezond Gulzig van Lien Willaert tot een echte traktatie. Lekker én zo gemaakt: Dit recept is geschikt voor 4 personen Ingrediënten fetasalade 500 g watermeloen in blokjes (de grootste pitten verwijderd) 500 g Lees verder

Lien_Zomer_630

Gegrilde groenten

Zin in een gezonde en frisse maaltijd? Ga voor gegrilde groenten! In de zomer kun je gegrilde groenten zowel warm als koud eten. Dit recept is geschikt voor 6 personen Ingrediënten voor gegrilde groenten 1 aubergine 1 courgette 250 g groene asperges 2 gele paprika’s 1 prei 250 g kerstomaatjes 4 el olijfolie 1 el Lees verder

gegrilde groenten

Recept kruidensla met Oost-Indische kers, borage en kamille

Kruiden zijn gezond, maar ook heel lekker! Maak zelf eens deze frisse kruidensla met Oost-Indische kers, borage en kamille. Dit recept is geschikt voor 3 tot 4 personen Ingrediënten kruidensla 1 flinke kropsla (zoals eikenbladsla of ’Wonder der Vier Jaargetijden’) 1 lente-uitje, fijngehakt 3-4 el olie 1 el dragonazijn zout en peper naar smaak 3 Lees verder

kruidensalade

Bosbessensmoothie

Maak van bosbessen eens een heerlijke smoothie! Lekker én gezond! Dit recept is geschikt voor 4 porties Ingrediënten 300 g bevroren bosbessen 1 banaan 300 ml yoghurt 300 ml melk honing 50 g ongezouten pistachenoten Bereiding bosbessensmoothie Meng de yoghurt en de melk in de blender, voeg de banaan en de bosbessen toe (houd er Lees verder

smoothie bosbessen

Om onze website optimaal te laten functioneren maken wij gebruik van cookies (voor meer info, bekijk ons cookiebeleid) cookiebeleid

Cookies zijn kleine tekstbestanden die gebruikt worden om een internetgebruiker te herkennen. Tevens worden cookies gebruikt om internetpagina's beter te laten functioneren en beter af te stemmen op de voorkeuren van gebruikers. Cookies zijn geen programma's die op het systeem van een gebruiker draaien en bestanden kunnen beschadigen. Alle websites van Vipmedia maken gebruik van 'cookies' om u te helpen bij het aanmelden bij diensten en om uw internetgebruik te vergemakkelijken. Een van de belangrijkste doelen van cookies is dat uw instellingen en andere gegevens op uw computer worden opgeslagen. Hiermee bespaart u tijd omdat u niet elke keer dezelfde informatie hoeft op te geven. Ook kan er voor u persoonlijk aangepaste inhoud en relevante informatie worden weergegeven bij de volgende keer dat u deze websites bezoekt. U kunt cookies accepteren of weigeren. De meeste webbrowsers accepteren cookies automatisch, maar als u dat wilt, kunt u meestal de instellingen van de browser wijzigen zodat deze cookies weigert. Als u ervoor kiest cookies te weigeren, kunt u zich mogelijk niet aanmelden bij andere interactieve functies van websites of diensten van Vipmedia die afhankelijk zijn van cookies, of kunt u die functies niet gebruiken. Veel van de websites en online diensten die wij en onze partners aanbieden, zijn afhankelijk van advertenties. Wij tonen advertenties op onze eigen websites. We geven echter ook andere bedrijven die reclame maken, zoals google en reclamenetwerken, toestemming om te adverteren op onze websites. Deze bedrijven kunnen u de mogelijkheid geven gerichte advertenties te selecteren op basis van hun cookies. U kunt via www.youronlinechoices.eu/nl (bij 'Veelgestelde Vragen') aangeven dat u niet wil dat door uw surfgedrag inzicht wordt gegeven in uw interesses. Dat kan zelfs op bedrijfsniveau.

Sluiten