In het kader van duurzaamheid is op 2 februari 2018 de twaalfde warmetruiendag. Je kunt je aanmelden vanaf de Dag van de Duurzaamheid, die op 10 oktober 2017 was. De warmetruiendag heeft inmiddels bijna twee miljoen deelnemers en is daarmee de grootste jaarlijkse klimaatactie van Nederland.

Waarom warmetruiendag?

De uitstoot van CO2 moet snel omlaag en minder stoken is daarbij cruciaal: 36% van de Nederlandse CO2-uitstoot komt door het koelen en verwarmen van gebouwen. Het politieke debat over uitstootreductie gaat vooral over cijfers en financiering. Maar Warmetruiendag draait om de belangrijkste factor voor succes: mensen en hun gewoontes. “De warme trui werkt meteen”, zegt Petra Lettink van Klimaatverbond Nederland, initiatiefnemer van deze dag. “Het is de klimaatactie die iedereen zó uit de kast kan trekken.”

2 februari: Warmetruiendag!

Meedoen?

Op 2 februari gaat in Nederland massaal de verwarming lager en gaan Nederlanders in mooie en lelijke warme truien samen het klimaatprobleem te lijf; thuis en op het werk. Elke graad lager bespaart 6 procent energie en 6 procent CO2. “Via hun thermostaat kunnen mensen met deze actie ontzettend veel bereiken”, stelt Marieke van den Hoek van groene energieleverancier Greenchoice. “Als de verwarming overal één graad lager gaat, kan Nederland op één dag 3,3 miljoen m3 gas uitsparen.” De warme trui is maar een van de actiemogelijkheden, ook mensen met ideeën voor andere energiebesparingen mogen zich aanmelden op: www.warmetruiendag.nl