Plant in het najaar bloembollen voor een vrolijk voorjaar! Krokussen, sneeuwklokjes, scilla’s en sneeuwroem plant je in september/oktober. Tulpen en sieruien in oktober of november.

Voorjaarsbollen hebben een koude periode nodig om in het voorjaar tot bloei te komen, daarom is de herfst de beste tijd om ze te planten.

Voorjaarsbollen planten

Vrolijk voorjaar met bloembollen
Na een sombere, koude winter is het geweldig om in het voorjaar al die vrolijke bloembollen te ontdekken die uit de grond schieten. Zet ze op een plekje waar ze hun gang mogen gaan. Van januari tot mei/juni geven ze je tuin een extra dosis kleur!

sneeuwklokjes

Plantdiepte
Bedek de bolletjes met een laag aarde die ongeveer twee keer zo dik als de bolhoogte. Graag dus een plantgat van ongeveer drie keer de bolhoogte. Plaats de bollen in de grond met de puntige kant boven.
Let op: Sneeuwklokjes staan minstens 10 cm diep en winterakonieten en Anemone blanda 7 cm. Week deze laatste twee eerst een nachtje voor.
Water
Wanneer de grond niet te nat is, giet je wat water over de geplante bollen.

bloembollen planten

Uitstrooien
Wil je een natuurlijk effect? Strooi dan de bolletjes uit in de border en plant ze waar ze neerkomen. Het lijkt zo net of de bollen uit zichzelf op die plek opgekomen zijn. Zet bijvoorbeeld krokussen tussen sneeuwklokjes en tulpen.

Bloembollen in vorm
Je kunt ook een leuke vorm maken met de bloembollen. Zoals de gemeente Breda deed in samenwerking met Bredaas Bijenhouders Collectief:

Potten en bakken
Ook in potten en bakken doen bollen het heel erg goed. Ook leuk voor op je balkon!
Veel vroege bollen komen vanzelf weer terug. Je hoeft ze niet te rooien.Sneeuwklokjes, krokussen, sneeuwroem, anemonen, blauwe druifjes en kleine narcisjes bijvoorbeeld. Dit worden ook wel verwilderingsbollen genoemd.

Anderen lezen ook:  12 tips voor fruitbomen

Je kunt

Kijk op www.tuinseizoen.com voor meer tips bij het planten van voorjaarsbollen!