Moestuin Special staat vol met tips voor je moestuin, maar ook veel smakelijke recepten. Moestuin op je terras? In deze special lees je hoe dit kan!

 

Moestuin Special LandIdee ligt vanaf 17 maart in de winkel en is ook hier te bestellen!

Moestuin LandIdee klein

Inhoud Moestuin Special LandIdee:

Goede grond – Het fundament van je moestuin
Het is een woord dat valt aan elke start van het moestuinseizoen:  grondbewerking. In de moestuin betekent dat: de bodem bewerken en verzorgen. Want een topkwaliteit bodem zorgt voor een topopbrengst!

Bladgroenten – De groene gezondheid stroomt door je bast
Spinazie, sla en andijvie horen op je moestuinprogramma te staan. Ook waterkers, postelein, rucola, snijbiet en raapsteeltjes. Wat een kracht zit er in zo’n handvol blaadjes, en vallen we in het voorjaar aan op een groene salade!

Stoere kolen
Stel je een klassieke moestuin voor. Je ziet er bessenstruiken, aardappels, sla, prei en … boerenkool. Maar o, jongens wat moeten we oppassen met kolen, vanwege hun ziektegevoeligheid. 

Recepten – Koken met kool
Kool is een veelzijdige en gezonde groente die in veel gerechten past. In haar boek Alles over kool noemt Kristen Beddard kool zelfs superfood nummer 1.

In de bonen!
Elizabeth David, groot culinaire schrijfster uit Engeland, zei ooit dat ze het lang kon volhouden op drie dingen: brood, olijven en wijn. Doe daar sla, kaas én peulvruchten bij – dan heb je een fantastisch basisdieet.

Tomaat, aubergine en paprika – subtropische weelde in de Lage Landen
Vergeet bij het telen van tomaten, aubergines en paprika’s nooit waar deze vruchtgroenten oorspronkelijk vandaan komen: uit de subtropische warmte van Midden-Amerika. Als je dat broeierige klimaat zo goed mogelijk benadert verhoogt dat je kans op rijke oogsten.

Wortelgroenten – schatten van Moeder Aarde
Wortelgroenten zijn al die lekkere gewassen die hun eetbare deel voornamelijk in de duistere bodem maken. Sommige, zoals bietjes, sjalotten en uien, werken zichzelf gedurende het seizoen eigenwijs bovengronds, maar toch. We geven hier tips voor een geslaagde oogst!

Verse kruiden
Wat is er heerlijker dan vlak voor het koken even de tuin in te lopen om wat verse takjes munt, koriander, salie of tijm te knippen? Welk gerecht je ook gaat bereiden, met verse kruiden krijgt je maaltijd een gezonde oppepper.

Sappige aardbeien
Aardbeien zijn uitstekend geschikt voor gebruik in potten en bakken, maar wie wat meer ruimte heeft, zou ook eens een echt aardbeienveldje kunnen overwegen. Dan heb je een oogst waar je wekenlang van kunt genieten.

aardbeien

 

Recepten – Lekker, aardbeien!
Zoete aardbeien lenen zich uitstekend voor een gezond ontbijt met yoghurt of een machtig toetje met mascarpone. Gebruik aardbeien ook eens in een salade voor een friszoete toets!

Lekker plukken
Heb je ruimte voor een boom in de tuin, dan zou je een fruitboom kunnen overwegen. Fruit geeft vaak mooie bloesem in het voorjaar en vruchten aan het eind van de zomer.

Bessen allerlei
Bessen en frambozen worden gezien als echte vitaminebommetjes. Bosbessen zijn rijk aan antioxidanten. Bessen zijn heel gemakkelijk te telen en vragen weinig onderhoud.

Woekeren met de ruimte
Om te kunnen oogsten uit eigen tuin heb je niet altijd veel ruimte nodig. Op een balkon, (dak)terras of kleine tuin kun je groenten, fruit en kruiden kweken. In potten en bakken of in een vierkantemetertuin kun je heel wat planten kwijt.

Recepten  – Gerechten met fruit
Fruit is heerlijk om zo uit de hand te eten, maar kun je ook prima verwerken in de lekkerste gerechten. We geven je een paar  suggesties voor appels, vijgen, (kwee)peren en kersen.