Waterkers voelt zich vooral op vochtige plekken, zoals de oevers van beken op zijn gemak, maar ook in je tuin of in je keuken. En het is niet moeilijk om het plantje met zijn wat peperachtige smaak te kweken.

De naam waterkers, een plantje uit de kruisbloemenfamilie, verraadt natuurlijk direct waar je hem vindt. Een vochtige oever waar veel waterkers staat, zou duiden op schoon water. Het geeft ook meteen aan in welke omstandigheden hij het beste gedijt. Waterkers staat graag vochtig.

Vochtige grond
Als je zelf waterkers wilt kweken, moet je dus voor dezelfde omstandigheden zorgen. Heb je een vijvertje in je tuin met een moeraszone? Ideaal. Mocht dat niet zo zijn dan moet de grond waarin waterkers staat altijd voldoende vochtig zijn. De plant breidt zich moeiteloos uit en vormt al snel hele tapijten. Mits je niet te snel achter elkaar oogst natuurlijk. Je kunt dan wel meerdere keren van dezelfde plant oogsten, al na twee weken kun je vaak al de eerste blaadjes oogsten.

waterkers-in-hand---shutter
Waterkers kweken
Als je de plant buiten kweekt, moet het minimaal 16 graden zijn. Binnen is het mogelijk het hele jaar door waterkers te kweken. Het best doe je dit in een bak met vochtige grond. Zaai de zaadjes in natte grond en bedek ze met een laag grond van circa een halve centimeter.

De beste tijd
Waterkers die je buiten oogst smaakt het best tot aan zijn bloei in juni; daarna worden de blaadjes harder en krijgen ze een vrij scherpe smaak. De blaadjes met hun pittige smaak zijn prima rauw te verwerken salades en soepen, maar geven ook smaak aan bereidingen met kwark of dips. Waterkers bevat echter veel nitraten, net als spinazie. Eet er dus niet te veel van.

Anderen lezen ook:  Zelf maretak kweken

waterkers-kweken---shutters
Waterkers: blaadjes met pit
De pittige smaak is in zijn Latijnse botanische naam Nasturtium officinale terug te vinden: ‘nasi tortium’ betekent kwelling voor de neus, een toespeling naar de soms bijtende geur van de plant die de neus prikkelt. Napoleon, volgens de overlevering een echte liefhebber van waterkers, stoorde zich daar niet aan. Hij was zo enthousiast over de plant dat hij in 1809 een tuinder uit Erfurt meenam om de waterkers ook in Frankrijk te telen.

Bekijk hier een lekker recept met waterkers!