Pompoenen zijn de mooie én lekkere ‘vruchten’ van de herfst. Zo kun je zelf pompoenen kweken.

Je kan pompoenen kweken vanaf april. Doe de zaden in goede zaai-en stekgrond, 1 zaadje per potje, dat is de regel. Na 1 week komen de eerste exemplaren al boven de grond. Zet de jonge planten op een licht plekje in de kas of binnen, vermijd direct zonlicht. Bescherm ze tegen eventuele late nachtvorst, bijvoorbeeld met een vliesdoek.

Stap 1 Pompoenen kweken op de juiste plek

Pompoenen kweken doe je op een beschutte en zonnige plek. Werk met veel compost door de grond. Pompoenen zijn veelvraten.

Stap 2 Pompoenen zaaien

Bij mooi voorjaarsweer kun je direct buiten pompoenen kweken. Wil je gegarandeerd succes? Zaai ze dan binnen. Vul een bakje met nieuwe zaaigrond en leg de zaden erin. Druk ze aan en bedek de zaden met 2 cm grond. Druk die ook aan en maak de grond vochtig.

pompoenen

Stap 3 Planten

Na één tot twee weken zijn de planten groot genoeg om buiten de pompoenen verder te kweken. Doe dit in de tweede helft van mei. Zodra er geen nachtvorst meer wordt verwacht, kun je ze in de tuin planten. Zet ze op een zonnig plekje waar ze de ruimte hebben.

Vul een ruim plantgat met compost en zet het jonge plantje er in. Druk de grond rondom goed aan en geef water. Zet de planten op 1 meter afstand van elkaar.

Stap 4 Verzorgen

Geef heel veel water. In droge perioden vragen de planten wel 10 liter water per week. Dek eventueel de grond rondom de planten af met een mulchlaag of antiworteldoek om de verdamping te beperken.

Anderen lezen ook:  Bramen oogsten

pompoenen kweken

Stap 5 Pompoenen oogsten

Pompoenen oogst je in het najaar. Het juiste moment om de pompoen te oogsten is als het vruchtsteeltje bruin wordt door verkurking. Vaak ontstaat er dan ook een barstje rond de vruchtsteel. Knip de pompoen met een snoeischaar los en zorg ervoor dat het vruchtsteeltje zo lang mogelijk is.

Let op dat je de pompoenen bij het oogsten niet beschadigt. Bij een grote scheur kun je de pompoen beter meteen verwerken. Bewaar pompoenen op een droge en koele plaats, zoals de garage, het tuinhuis of berging. Je oogst de vruchten voor de eerste vorst.

Pompoenen lang bewaren

Om pompoenen tot in de wintermaanden te bewaren, moet je ze rijp plukken met de steel eraan en ze goed laten drogen. Snij de pompoen liever niet bij de steel zelf af, maar snij de hoofdstengel links en rechts van de steel door. Laat de pompoenen dan onder een afdakje drogen. Op een koele (10 °C) en droge plek kunt je ze tot ver in de winter bewaren, voor een lekkere pompoenensoep bijvoorbeeld.

Wil je je pompoenen gebruiken in lekkere gerechten? Kijk hier en hier.