Een geweldig fruitjaar is 2023 zeker niet worden. Ook de professionele telers hebben een magere oogst. Dit komt vooral door de schade van de appelbloesemkever, melden de NFO en GroentenFruit Huis. Lees hier hoe je de peren en appels goed kunt bewaren 

Maar de appels en peren die er hangen, wil je natuurlijk zo goed mogelijk opslaan. In het algemeen geldt dat appel- en perenrassen die vroeg in het seizoen rijp zijn, niet lang bewaard kunnen worden. Pluk ze dus op tijd en laat ze daarna niet te lang liggen; in de koelkast (in de fruitla) blijven ze nog wel een week of twee goed.

Aroma verhogen
Fruit dat half oktober of zelfs in november afrijpt, is juist uitstekend te bewaren. Een tijdje liggen kan het aroma zelfs verhogen. Pluk het voorzichtig en bewaar alleen gave exemplaren. Leg ze op een koele plek, zoals de kelder of de schuur, liefst op lattenroosters zodat ze elkaar niet raken.

Appelmoes
Fruit met een klein plekje kun je nog uitstekend eten als je dat even wegsnijdt. Afgevallen exemplaren tover je om tot heerlijke moes of je maakt er deze heerlijke appel karamel walnoten-taart van.