April en mei zijn schitterende maanden, waarin alles van kaal en donker naar fris en groen verandert. Het jonge groen maakt er samen met deze geweldige bloeiende planten echt een feestje van!

Blauweregen - wisteria
Blauweregen

Blauweregen is met zijn prachtige paarse, roze of witte bloemtrossen een van de meest opvallende klimmers in april-mei. Met zijn enorme groeikracht bedekt hij snel een muur, schuurtje of hekwerk. Voor de tuin kun je het beste kiezen voor Wisteria sinensis, de Chinese blauweregen, in plaats van de uit Japan afkomstige W. floribunda. De eerste bloeit gemakkelijker, vaak al drie tot vier jaar na aanplant. Míts het een geënt exemplaar is; bij gezaaide planten laat de bloei erg lang op zich wachten en soms zullen ze zelfs nooit bloeien.

Grappig detail: bij de Chinese blauweregen zijn de takken links windend, bij zijn Japanse soortgenoot rechts.

Kievitsbloem
Bloeiende planten: Kievitsbloem

De kievitsbloem (Fritillaria meleagris) opent in april zijn bijzondere bloemen: paars met witte blokjes. Waar vind je dat in de plantenwereld! Het bolgewas doet het vooral geweldig in bloemenweiden op vochtige grond, maar misstaat zeker niet in een voorjaarsborder. Als kievitsbloem het naar zijn zin heeft, zullen ze zich via broedbolletjes langzaamaan vermeerderen. Er zijn ook meer paarsgetinte en witte exemplaren. De bloei duurt tot in mei.

Primula
Primula

De vrolijke bolvormige bloemen van Primula denticulata, de sleutelbloem, vormen een vrolijk accent in de tuin deze maanden. Deze vaste plant vraagt wel enige zorg, want hij wil net als de andere planten uit de sleutelbloemfamilie op vochtige grond staan, die in de winter goed gedraineerd moet zijn. Een bekende cultivar is de witte Primula denticulata ’Alba’. De 25-30 cm lange bloemstengels komen op uit een rozet van licht behaard blad.

Anderen lezen ook:  Jonge dieren waar je vrolijk van wordt

Gevuld madeliefje
Gevuld madeliefje

Naast de madeliefjes (Bellis perennis) die je in het gazon aantreft, is er ook een serie veredelde madeliefjes als sierplantje in de tuin. De bloemen van deze luxe uitvoering zijn vaak groter, vaak gevuld en beschikbaar in verschillende kleuren. In tegenstelling tot het gewone madeliefje dat het hele jaar kan bloeien, vind je deze veredelde types vaak vanaf april wanneer ze in bloei komen in de tuincentra. Ze zijn ook heel geschikt voor in potten.

Pioen
Bloeiende planten: Pioenen

De bloemen van de pioen zijn zo mooi, dat ze vaak de naam pioenroos krijgen. Met de roos hebben ze echter geen verwantschap. Er zijn enorm veel verschillende pioenen, zowel kruid- als houtachtige; die laatste worden boompioenen genoemd. De bloei valt tussen eind april en juni en duurt helaas niet heel erg lang. Pioenen vragen een voedzame grond die niet mag uitdrogen, maar ook niet kletsnat mag blijven; zorg dus voor een goede drainage.|

Amerikaans madeliefje
Amerikaans vergeet-mij-nietje

De blauwe, elegante bloempjes van deze bodembedekker – hij wordt zo’n 15 cm hoog – zorgen soms al vanaf eind maart voor kleur in de tuin. De bloempjes lijken op die van het gewone vergeet-mij-nietje, maar die van het Amerikaanse vergeet-mij-nietje (Omphalodes verna) zijn iets groter. De plant vormt vrij snel dichte tapijten en gedijt prima op plekken in lichte of halfschaduw. Een vrolijk plantje voor onder (bladverliezende) bomen of heesters.

Tandzaad
Tandzaad

Tandzaad of Bidens ferulifolia bloeit onvermoeibaar, en wel vanaf half april tot diep in de herfst, vaak tot aan de eerste nachtvorst. Zijn stralend gele bloemen betoveren zowel in de balkonbak als in de border. Deze bij ons eenjarige plant wordt ook graag in hanging baskets gebruikt. Zelf zaaien kan ook, van eind april tot half mei in de volle grond.