Wereldwijd bestaan er meer dan 400 wilgensoorten, enkele tientallen daarvan groeien in Midden-Europa. En een handvol wilgen is geschikt voor vlechtwerk: 

1. Katwilg of teenwilg (Salix viminalis)

Dit is de klassieke wilg voor vlechtwerk van bijvoorbeeld manden. Zijn eenjarige twijgen kunnen wel 3 tot 4 meter lang worden. Deze wilgen groeien vaak in grienden waar nog wilgentenen worden gesneden. Het blad is langwerpig. In schuttingen waarin de twijgen mogen wortelen, ziet dat er fraai uit.

wilgen

2. Grauwe wilg

De grauwe wilg (Salix cinerea) verschilt van de andere soorten wilgen. Dit komt omdat zijn bladeren min of meer rond zijn. Zijn duurzame twijgen zijn vooral geschikt voor het vlechten van stevige constructies.

wilgen

3. Bittere wilg

De bast van de bittere wilg (Salix purpurea) is roodachtig. Deze kleinblijvende wilg, hij wordt tot zo’n 6 meter hoog, is bijzonder sterk en vraagt dan ook weinig onderhoud. De katjes aan deze wilg zijn best uniek. De kleur van deze bloemetjes is namelijk paars- roodachtig. Katjes van andere wilgen zijn wit, geel of groen.

bittere wilg

4. Schietwilg

De schietwilg (Salix alba) heeft bladeren die aan de onderkant zilverachtig glanzen. De wilg dankt zijn naam aan het feit dat de boom enorm snel groeit. Hij schiet als het ware uit de grond. De schietwilg kan wel tot 30 meter hoog worden, vandaar dat je hem in particuliere tuinen niet snel tegenkomt.

schietwilg - salix alba

5. Wilgen om te vlechten: Amandelwilg

Het hout van de amandelwilg (Salix triandra) is heel buigzaam en daarmee perfect voor vormrijke toepassingen.

vlechten met wilgen- shutterstock
Wilgentenen bewaren

Bewaar wilgentenen altijd op een vochtige en koele plek. Droge wilgentenen zijn het hele jaar te koop, maar die zijn uiteraard minder buigzaam. Door ze in een bak water te leggen, worden de twijgen wel weer soepeler maar ze wortelen niet meer. Eén belangrijke ‘maar’: bedenk dat de palen van een levende haag uiteindelijk zullen uitgroeien tot heuse (knot)wilgen!

Anderen lezen ook:  Fleurige beignets

Bekijk ook: Bouw je eigen wilgenhut! Of lees over het knotten van wilgen of meer informatie over deze unieke bomen.