Rauw, gekookt of verwerkt tot sap: wortelen zijn lekker en zitten boordevol mineralen en vitamines als bèta-caroteen. Ze zijn goed voor de gezondheid en beschermen en verzorgen bovendien de huid.

Wortelen behoren tot de meest populaire groenten in onze keukens. We knabbelen ze als rauwkost op, eten ze samen met erwtjes, en voor velen bestond het ‘eerste hapje’ als baby uit een lepeltje gepureerde wortel. Maar in de oudheid en middeleeuwen was men in eerste instantie geïnteresseerd in de geneeskrachtige eigenschappen van deze groente. Pas tijdens de renaissance werd de wortel ook tot culinaire lekkernij verheven.

Tot een van de belangrijkste stoffen in wortels behoort bèta-caroteen, beter bekend als ‘pro-vitamine A’. Bèta-caroteen wordt in het lichaam omgezet in vitamine A, een vitamine die belangrijk is voor een goede weerstand, voor gezonde botten, tanden, huid en haar en voor de groei. Ook is vitamine A heel belangrijk voor ons gezichtsvermogen, vooral voor het vermogen om onze ogen aan te passen aan de duisternis. Zo zou een langdurig tekort aan vitamine A de oorzaak kunnen zijn van nachtblindheid.

Je  kunt wortels koken, stoven, pureren, maar ook rauw zijn worteltjes erg lekker. Rasp ze voor door een salade of knabbel ze gewoon op voor de tv met een yoghurtdipje. Of maak er een gezond sapje mee.
Je kunt worteltjes ook gebruiken als beauty-ingrediënt. Probeer eens een van deze verzorgende huidmaskertjes.

Crèmemasker voor een droge huid
Rasp een halve wortel en meng dit met 1 eetlepel voedende crème. Breng het masker op het gezicht aan (vermijd de huid rondom de ogen) en bedek het met een vochtige warme doek. Laat 25 minuten inwerken.

Anderen lezen ook:  Voorjaarsschoonmaak

Wortelmasker
Schil 2 middelgrote wortels, rasp ze en pers het raspsel uit. Meng het sap met 1 eigeel en 1 theelepel olijfolie en roer dit tot een glad papje. Verdeel het masker op het gezicht en decolleté en was het na 20 minuten met water af.

Wortel-tomatendrankje
Neem er tijdens je beautykuur meteen een lekker sapje bij! Snijd 250 gr geschilde wortels en 250 gr gewassen tomaten in kleine stukken en pers de groenten uit. Verfijn het verkregen sap met 2 eetlepels naturel yoghurt en een beetje citroensap. Breng op smaak met verse basilicum.