Veel mensen roepen al snel dat ze spruitjes niet lusten. Gidy van Gaans van Atelier De Beleving heeft er iets op gevonden: spruitjes van de barbecue! ,,Bij mij gaan ze altijd op”, vertelt hij in een interview in LandIdee.

Gidy van Gaans geeft kookdemonstraties bij Atelier De Beleving. In de winter is een van zijn favoriete ingrediënten het spruitje. Hij denkt dat het geheim zit in de korte kooktijd (‘Beetgaar, echt niet langer.’) en de dressing die erop gaat, voordat de spruitjes nog even op de barbecue gaan. Daardoor krijgen ze een bijzondere smaak en veel meer beleving dan zo uit de pan. ,,Met simpele ingrediënten moet je gewoon eens wat creatiever om durven springen. Dan is er ook met wintergroenten genoeg te variëren”, vertelt hij.

Lekker recept met spruiten

Het recept vind je hieronder:

Ingrediënten
Spruitjes
1 deel olie
2 delen grove mosterd
Knoflook naar smaak (geperst)
Grof zout

En verder
Satéprikkers, kwastje en barbecue

Spruiten van de barbecue!

Bereiding
Maak de spruitjes schoon en kook ze in een paar minuten beetgaar.
Spoel ze af met koud water, zodat ze niet verder doorgaren.
Maak een dressing van olie, grove mosterd en knoflook.
Rijg de spruitjes per drie aan een satéprikker en kwast ze royaal in met de dressing. Leg op de barbecue en gril tot ze lekker bruin en warm zijn.
Bestrooi vlak voor het serveren met wat grof zout.

Lekker recept met spruiten

Atelier De Beleving
Naast kookworkshops verzorgt Gidy van Gaans ook diners in de openlucht. En ook in de winter, want wat is er mooier dan een knappend houtvuur met een kookpot erboven? ,,De manier waarop wij met atelier De Beleving koken is bijna hetzelfde als in de oertijd. We beginnen al vier uur van tevoren met het maken van het vuur, de opbouw. Gaandeweg begint het steeds lekkerder te ruiken en komen mensen dichter bij het vuur om dingen te vragen, te kletsen. Het is veel meer beleving dan bij een cateraar die met roestvrijstalen fornuizen aan komt rijden. Je werkt echt langzaam naar het hoogtepunt van de maaltijd toe.’’

Anderen lezen ook:  Zelf Butternut-pompoensoep maken

Het hele verhaal over Atelier De Beleving vind je in LandIdee februari-maart.