Waterlelies zijn de sterren van elke vijverpartij! Hun magnifieke bloemen wiegen zachtjes op het wateroppervlak, een fascinerend beeld dat natuurfotografen inspiratie biedt en de befaamde kunstschilder Monet zo treffend in zijn schilderijen wist te vangen.

Vanaf  juni openen veel waterlelies hun bloemen, waarbij ze een zoete, soms zelfs bedwelmende geur verspreiden. Sommige planten laten hun roze, witte of gele bloembladeren overigens alleen zien als de zon schijnt, andere ook als het regent. Wie zelf een flinke vijver heeft, kan daar zeker een waterlelie in planten. Wel prefereren waterlelies stilstand of traag stromend water, omdat hun wortelstokken in modderige grond staan. Zet ze niet in een sterke stroming of bij een fontein, dan kunnen de wortelstokken gaan rotten.

Even opletten: waterlelies breiden zich zo sterk uit, dat ze het hele vijveroppervlak kunnen bedekken! Om de paar jaar terugnemen zorgt ervoor dat je nog voldoende van het spiegelende wateroppervlak blijft zien. Zo krijgen ook de onderwaterplanten nog voldoende licht, die zo belangrijk zijn om het vijverwater helder te houden en voor voldoende zuurstof zorgen.