Heb je ook op een woensdag drie, in je mond vochtig gehouden, erwtjes in de grond ingegraven? Aan de erwt zijn veel bovennatuurlijke krachten toegeschreven. In de volksmythologie leverde dat mooie verhalen op:

 

Woensdag

Als je ze op een woensdag zaait, gedijen ze beter.

Onweer

Als je drie erwten in je mond vochtig houdt en die aan de rand van de border ingraaft, blijft het zaaigoed gespaard voor onweer en vogels.

erwten

Muizen

En waren er te veel muizen in huis, dan hoefde je niets anders te doen dan op kerstavond een portie van een gerecht met erwten in de vorm van een kruis in de vier hoeken van de kamer te leggen. Bovendien vertrouwde men erop dat je met erwtenstro zelfs boze geesten kon verdrijven.

erwten

Voor kip en bruid

Als je je in de erwt verdiept, kom je ook allerlei oude gebruiken tegen rondom het onderwerp vruchtbaarheid. Het is nog de vraag wat de reden hiervan was. Was het soms de snelle groei van de plant, de gemakkelijke manier van kweken of de mysterieuze vorm van de peul die doet denken aan een moeder (de peul) met veel kleine baby’s (de erwtjes)?

kippen en erwten

Kippen

Rond de kerst voerde men de kippen erwten opdat ze in het daaropvolgende jaar veel eieren zouden leggen. Ook de haan kreeg hetzelfde feestmaal, want naar het schijnt werd hij daardoor gestimuleerd om de hennen te dekken. Erwten zijn inderdaad zowel voor kippen als voor ons mensen waardevolle bronnen van eiwitten. Daarom lijkt deze traditie vrij zinvol.

Bruid

Erwten werden in veel regio’s als huwelijkseten bereid of de bruid werd met erwten overstelpt.

prinses op de erwt

De prinses op de erwt

Hans Christian Andersens sprookje van de gevoelige prinses die ’s nachts door een erwt werd ‘gepijnigd’, verscheen op 7 april 1837. Om te controleren of het meisje dat drijfnat bij de familie van de koning aanklopte en om onderdak vroeg ook werkelijk een prinses was, legde de koningin een erwt onder twintig matrassen en twintig donsdekens. Toen de prinses de volgende ochtend over blauwe plekken en slapeloosheid klaagde, bewees deze gevoeligheid dat ze een echte prinses was en dus geschikt was als echtgenote voor de prins. Andersen bekritiseerde in dit sprookje op ietwat ironische wijze de afstand van de adel tot het gewone volk.

erwten

Klik hier voor handige tips bij het kweken van erwten!

 

Groene salade

En maak ook eens deze heerlijke groene salade met erwten en peultjes. (Klik hier).