Al in de oudheid bewees peterselie zijn waarde als geneeskrachtige plant, en vandaag de dag is peterselie nog steeds een echte keukenklassieker.

Gezond kruid
20 gram peterselie bevat al twee derde van de dagelijkse behoefte aan vitamine C! Peterselie is vochtafdrijvend, bloedzuiverend, stimuleert de stofwisseling en ontlast de nieren en lever. Om nog maar te zwijgen van zijn buitengewoon hoge gehalte aan waardevolle mineralen.

Verfrissend
Door de bestanddelen mysristicine en limoneen heeft peterselie een verfrissende smaak.

peterselie
Peterselie helemaal gebruiken
Voor het kruiden van gerechten kun je behalve de blaadjes ook de steeltjes gebruiken en die voor het opdienen weer verwijderen.

Peterselie bewaren
Verse peterselie is het hele jaar door verkrijgbaar. En als je te veel peterselie hebt, bewaar je het overschot gewoon: was het kruid, hak het grof, doe het in een ijsblokjesschaal, giet er wat water over en zet de schaal in de vriezer. Zo heb je altijd een voorraad waardevolle ‘vitaminebommetjes’.

Variatie
Van peterselie zijn ongeveer dertig verschillende cultuurvormen bekend. Voor culinaire toepassingen worden over het algemeen twee soorten gebruikt:
Krulpeterselie: wordt hoofdzakelijk gebruik om hapjes en gerechten te versieren.
Gladde peterselie: smaakt iets pittiger dan de zoete wortelpeterselie.

Schermbloemfamilie
Peterselie behoort, net als anijs, dille en venkel, tot de schermbloemenfamilie. De plant wordt meestal eenjarig geteeld omdat de blaadjes in het eerste jaar smakelijker zijn.