Wist je dat er in 2014 vijf wilde katten door ARK Natuurontwikkeling in Zuid-Limburg geteld zijn? Of dat wilde katten absoluut geen valeriaan kunnen weerstaan? Wij zetten 6 interessante weetjes over de wilde kat voor je op een rij!

1. Uitgestorven

20.000 jaar geleden ongeveer, na de laatste ijstijd, dook de wilde kat in de Eifel op. Het dier verspreidde zich over heel Europa maar door bejaging en het verlies van geschikte leefgebieden, stierf hij in veel gebieden waaronder Nederland weer uit, maar tot voor kort…

2. Gespot

5 wilde katten waren er aan het eind 2014 door ARK Natuurontwikkeling in Zuid-Limburg geteld. Bovendien zijn er twee met zekerheid hier geboren, om precies te zijn in het Vijlenerbos. De organisatie doet onderzoek naar de terugkeer van de Europese wilde kat in Nederland.

schotse wilde kat

3. Verschil met huiskat

3  tot 6,5 kilo weegt het mannetje; de vrouwtjes zijn lichter – tot maximaal 5 kilo – en kleiner gebouwd. Ze lijken wel wat op onze cyperse kat, maar wilde katten worden groter dan onze gemiddelde huiskatten. Het verschil tussen de wilde kat en de huiskat zie je het best aan de staart. Bij de wilde kat is die afgerond, zeer dik en ook voorzien van drie tot vijf zwarte ringen.

4. Dracht wilde kat

66 dagen duurt de dracht van wilde katten. Per worp komen twee tot vier jongen ter wereld. De nakomelingen worden vooral in het voorjaar geboren, met een piek in april. Bij de geboorte zijn de kittens nog blind, net als bij onze huiskatten.

Anderen lezen ook:  8 weetjes over de spin

kitten van de wilde kat

5. Goede jagers

18 intrekbare nagels en een sterk gebit zorgen er onder andere voor dat wilde katten zulke goede jagers zijn. Bovendien hebben de dieren een zeer korte reactietijd zodat ze een naderende prooi snel kunnen grijpen. Hierbij komt nog dat ze zeer beweeglijk zijn en hun prooi daardoor bijna geluidloos kunnen besluipen.

6. Valeriaan

1 typische geur kunnen wilde katten niet weerstaan: valeriaan. Fotografen, maar ook natuuronderzoekers, maken daar soms handig gebruik van. Zij besproeien een lokstok of ander voorwerp met het goedje en plaatsen dit dan voor een cameraval. De wilde kat in het gebied zal het luchtje niet kunnen weerstaan en vervolgens tegen de stok aanschurken.

Ook interessant: 5 leuke weetjes over de gans!