Wat te doen bij blauwe plekken? Hieronder 7 handige tips uit de landelijke apotheek om de pijn en de kleur van de blauwe plekken te verminderen.  

1.Voeten omhoog bij blauwe plekken

Het is zo gebeurd: je wilt snel ergens langs lopen, maar de tafelrand of de poot van een stoel staan in de weg. Een ontsierende blauwe plek zal je nog dagenlang aan die pijnlijke botsing herinneren. Maar als je meteen na de botsing je benen omhoog legt en een tijdje rustig zo blijft zitten, is de kans groot dat er geen blauwe plek verschijnt.

2.Groen tegen blauw

Op een smakelijke manier blauwe plekken voorkomen? Dat kan door veel sla en andere groene groenten te eten. Deze bevatten volop vitamine K, een stof die bloeduitstortingen remt en voor het stollen van het bloed belangrijk is. Dus duik eens de moestuin in. Ook druiven en kersen versterken de bloedvaten.

3.Mediterraan geneesmiddel bij blauwe plekken

Blauwe plekken vertonen al naargelang het stadium waarin de blessure zich bevindt, verschillende kleuren. De bloeduitstorting is direct na de botsing rood, doordat het bloed zich in het weefsel verspreidt. Als het bloed stelpt wordt de huid blauwpaars, en tot slot kleurt hij naar een mix van groen-geel-bruin als het bloed door het lichaam wordt afgebroken. Kompressen met olijfolie en geplette knoflook versnellen de genezing. Breng dit kompres meerdere keren per dag aan.

knoflook en olijfolie

4.Gestampte warmte tegen blauwe plekken

Wil je niet wachten tot je blauwe plekken vanzelf verdwijnen, dan zijn er allerlei huismiddeltjes voorhanden. Terwijl bij kneuzingen een behandeling met kou als acute maatregel goed is, kun je een bloeduitstorting een dag na de blessure ook goed met warmte behandelen. Zo kun je in de schil gekookte en geprakte aardappelen in een pakking of kompres verwerken. De stoffen stimuleren de doorbloeding. Hierdoor wordt het in het lichaamsweefsel verspreide bloed sneller afgebroken. Ook warme baden of kompressen met hete geneeskrachtige modder zijn geschikt voor een dergelijke behandeling.

Anderen lezen ook:  6 tips tegen een herfstdip

5.Betrouwbare smeerwortel tegen blauwe plekken

De Duitse naam van de smeerwortel, ‘Beinwell’, geeft perfect weer dat de plant een weldaad is voor de benen. Dit natuurlijke middel, dat in de volksgeneeskunde zelfs bij botbreuken werd toegepast, wordt tegenwoordig vooral gebruikt bij sportblessures. Een kompres met een aftreksel van smeerwortel helpt bij kneuzingen, een blauw oog en blauwe plekken. De plant bevat echter ook giftige stoffen en is daarom alleen voor uitwendig gebruik!

Smeerwortel

6.Arnica stopt de pijn van blauwe plekken

Een van de bekendste middeltjes bij vallen, stoten en kneuzingen is wel arnica(zalf). De etherische oliën van deze geneeskrachtige plant werken ontstekingsremmend. Daarnaast zijn ze pijnstillend en verminderen ze zwellingen. Je kunt de zalf ook zelf maken. Verhit hiervoor 25 gram bijenwas en 30 milliliter Arnica-olie au bain-marie. Voeg 30 milliliter warme Arnica-tinctuur toe en laat het mengsel al roerend koud worden. Smeer het op de blauwe plek en je zult merken dat de pijn afneemt.

7.Genezende aarde

Valpartijen, tegen de tafel stoten: bloeduitstortingen zien er vaak dramatisch uit, maar zijn in feite ongevaarlijk. Kompressen met een papje van geneeskrachtige aarde, opgelost in koud water, zijn een probaat middel uit de volksgeneeskunde. Maar als er zonder een duidelijke reden veel blauwe plekken op het lichaam verschijnen, bijvoorbeeld in combinatie met hoofdpijn of bloedend tandvlees, dan kunnen dit symptomen zijn van een ziekte – raadpleeg in zo’n geval altijd je arts.

Huismiddeltjes zijn trouwens nog goed voor veel meer andere kwaaltjes en zelfs voor de schoonmaak.

Ben je benieuwd waarom je eigenlijk blauwe plekken krijgt? Kijk dan eens naar deze video:

Anderen lezen ook:  4 tips tegen een bloedneus

LandIdee nieuwsbrief