Pompoenen kun je voor veel dingen gebruiken. Ze zijn niet alleen erg sfeervol als herfstdecoratie of lekker in gerechten, maar ook je kan ook een pompoen als beauty product gebruiken.

Pompoen als beauty product voor je gezicht

Een van de manieren om pompoen als beauty product te gebruiken is door er reinigingswater van te maken. Het sap uit het vruchtvlees en de schil van pompoenen is rijk aan werkzame stoffen. Pompoensap heeft een hoog gehalte aan kalium en magnesium. Om zelf het sap te winnen, kun je het pompoenvlees klein snijden en met of zonder schil in een pan koken. Het kalium in dit sap heeft een reinigend effect op de huid.

Je kunt het sap mengen met hamameliswater, in de verhouding 1:1. Hier krijg je zacht reinigingswater van dat geschikt is voor alle huidtypen.

pompoen als beauty product voor je gezicht - DIY gezichtsmasker van pompoen

Gezichtsmasker van pompoen

Bij het maken van huidverzorgingsproducten met pompoen kun je zowel pompoenpitolie als het vruchtvlees gebruiken. Hier geven we je het recept voor een maskertje met vruchtvlees. Neem bij voorkeur zo’n kleine oranje Hokkaido-pompoen (ook bekend onder de naam Uchiki Kuri). Die bevat namelijk veel carotenoïden, zoals alfa- en bètacaroteen: dat zijn antioxidanten die beschermen tegen weersinvloeden als hitte en kou. Ideaal voor de verzorging van je huid en gezicht!

Ingrediënten: 40 g pompoen-vruchtvlees, 1/2 tl honing, 1/4 tl melk
Bereiding: Kook het vruchtvlees 5 minuten en pureer het. Voeg honing en melk toe en meng alles goed door elkaar.
Toepassing: Breng het masker gelijkmatig aan op het gezicht en de hals en laat het ongeveer 10 tot 15 minuten inwerken. Neem je gezicht hierna af met ruim warm water. Dit masker verwent de gevoelige huid met vitamines en verzorgende stoffen.

Anderen lezen ook:  Pompoensap maken

shutterstock_261383194

Pompoen als beauty product voor je lichaam

Naast een gezichtsmasker kun je van de pompoenpitolie en het vruchtvlees ook een heerlijke bodyscrub maken.

Ingrediënten: 50 g pompoen-vruchtvlees, 1 tl bruine suiker, 1 snufje zout
Bereiding: Kook het vruchtvlees 5 minuten, giet af en pureer de massa. Voeg suiker en zout toe en meng alles goed.
Toepassing: Wrijf het hele lichaam in met de scrub. Behandel vooral ruwe gebieden zoals de ellebogen of voeten meerdere keren. Douche hierna met ruim warm water.

Pompoen als ingrediënt voor beautyproducten

Pompoen als beauty product in je haren

Je kan ook een pompoen als beauty product voor je haren gebruiken. Pompoenen geven glans aan de haren. De werkzame stoffen hebben een positieve invloed op de hoofdhuid en haarstructuur, wat goed is voor beschadigd haar. Het makkelijkst is het toevoegen van twee druppels pompoenpitolie aan je gewone shampoo. Je kunt ook zelf een spoeling maken van pompoensap, hamameliswater en vruchtenazijn. Het is snel gemaakt en zorgt ervoor dat de haren na het wassen weer mooi soepel zijn. Hieronder het recept.

Pompoen als ingrediënt voor beautyproducten

Ingrediënten
50 ml pompoensap
20 ml hamameliswater
3 druppels vruchtenazijn
1 druppel tea tree-olie

Bereiding
Doe alle ingrediënten in een fles, sluit deze af en schud de fles, zodat alle vloeistoffen zich goed mengen.

Toepassing
Kneed de spoeling in het gewassen haar. Laat kort inwerken en spoel zorgvuldig uit met water. Bij regelmatig gebruik over een langere periode verbetert dit product de haarstructuur.

LandIdee nieuwsbrief